Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
ponedeljek 21.oktober 2019 - 07:55 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Vošca (Aleš, 19.02.2006)

Glede na količine mokrote v različnih oblikah (sumili smo celo na prašino), ki so v soboto prišle na obisk v hribe, je bilo potrebno najti nek dovolj plazovno nedolžen cilj. Vošca je bila kot nalašč za tiste, ki radi malo poležimo in se hočemo še pred popoldansko gužvo prebiti do začetka gorenjske avtoceste. Glede na količine substance, ki jo je bilo potrebno gaziti in da se je z boardi malo težje premikati po kakršni koli obliki vode navzgor, smo združili moči s še eno skupino. Vseeno sem bil edini na smučeh in sem imel čast uničevati deviškost terena, intenzitete nekje od gležnjev pa do kolen (toliko se je udiralo na smučeh), ostali pa približno še enkrat toliko. Toplo vreme je namreč zmehčalo tudi staro skorjo, novega snega pa je bilo v povprečju ca 30 cm, ob zmerno sončnem vremenu je še malo snežilo (ne samo z dreves) in pihalo.
Na vrh sem seveda prišel precej pred ostalimi in se malo razgledal tudi proti avstrijski strani. Ko sem se približal na ca 10m začetku pobočja, je okoli mene zašumelo, naslednji trenutek pa je že letelo ca 30m v širino in 35 cm v debelino flanke k našim severnim sosedom. Na srečo brez mene, manjkalo je malo več kot meter, so bile pa razpoke tudi za mano. Hitro sem se pobral od tam, kjer nimam kaj iskati, z napihancem se ni za igrat.
Ker je na vrhu precej pihalo, smo malico izpustili. Na dol je šlo zaradi premajhne strmine in precej snega (mokrega pršiča) na začetku precej počasi, ko pa smo prišli do hoste, pa se je strmina povečala in tudi sneg malo osušil. Kot hruške smo popadali v Jurežev graben (8/10, sonce je sneg že malo odkorjilo) in po njem na cesto, ki pelje v Železnico. Tam ca 50m levo po cesti, po travniku v redek gozd in po njem do ceste (čisto spodaj je potrebno narediti kakšen zavoj po zemlji, ker je sonce prejšnji sneg pobralo).--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910210300)
Vsebina/Obv03056Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS