Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
ponedeljek 14.oktober 2019 - 08:46 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Jerebikovec (Aleš, 11.03.2006)

Glede na obilico belega gnoja po hribih je bil izbor ciljev spet precej omejen. Štartali smo na začetku markirane poti nad Mojstrano. Ob zadnjih padavinah je do ca 1000 mnv deževalo, višje pa je padal vedno bolj suh sneg, ki se z višino opazno debeli. Nekaj plazov je potegnilo tudi po hosti, do trde in ponekod poledenele podlage, precej snega pa verjetno še čaka na vrhu tobogana, zato smo se skušali čimbolj izogibati običajnim potem, ki jih uporabljajo plazovi, kar je do neke mere otežilo vzpon (potrebnih je bilo več prebojev med drevjem), verjetno pa nas je stalo tudi vrha; ker se je greben, po katerem smo šli, postavil precej pokonci, udiralo pa se je tudi čez pas (brez smuči na nogah), smo ca 100 m pod vrhom obrnili.
Zgoraj smuka božanska, nižje pa je bila skorja zmeraj debelejša. Ker je večina plazov potegnila še pred zadnjim sneženjem (torej do srede), je bilo potrebno pravilno oceniti teren pod zgornje četrt metra snega, da se nisi spotaknil ob kakšno kuglo. Čisto spodaj pa se je bilo potrebno boriti z gnilcem.
Snežna odeja je bila kar stabilna, nikoli se ni pod smučmi splazilo, čeprav sem na več mestih (že pri vzponu, pa tudi pri spusti) testiral trdnost z grobimi poskoki, tudi tam, kjer je bila npr. 3 metre nižje že odrezana z drugo smučino. Tudi sicer danes nismo videli/slišali nobenega plazu. Vendar so verjetno te razmere zgolj lokalne in ni nujno, da je tudi drugje tako.*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910140300)
Vsebina/Obv03109Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS