Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
ponedeljek 14.oktober 2019 - 08:26 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Škrbina pod Prestreljenikom (Aljoša Belingar, 26.03.2006)

Opis ture morda sploh ne sodi na takšno stran, pa naj bo.
V nedeljo smo združili sindikalni izlet TK Gora s primerjalnim praktičnim preizkusom žičniških naprav na obeh straneh Kanina. Začeli smo na severni strani in se z gondolo zapeljali do Gilbertija in potem na smučeh do Prevale. Po od smučarjev dobro utrjenem južnem snegu smo odsmučali do B-postaje (979m). Z gondolo smo se dvignili do Prestreljeniških podov. Tam smo presedli na novo štirisedežnico in z njeno pomočjo prišli do najvišje točke naše ture - Škrbine pod Prestreljenikom (2292m). Sledilo je smučanje do meje na Prevali in nadeljevanje na italijansko stran do spodnje postaje nove dvosedežnice, ki nas je pripeljala do koče Gilberti. In za konec smučanje po urejeni progi do avtomobilov na sedlu V žlebeh (1122m). Snega je v teh koncih veliko, trenutno je južen v skoraj vseh oblikah.
Na smučeh smo naredili 270m vzpona in presmučali nekaj več kot 2300 višinskih metrov. Za takšen smučarski dan potrebuješ gondolo na italijanski strani, krožno kabinsko žičnico na slovenski strani, novo štirisedežnico Prevala in novo dvosedežnico Gilberti. Združno smo ugotovili, da je najnapornejši del dneva predstavljalo obilno kosilo v Lovski koči v Završnici.

Zaključek: Turni smučarji se iz Krnice počasi poslavljamo. Tura je zelo priporočljiva, ko se ti ne da hoditi in bi rad veliko presmučal v lepem gorskem okolju. Na srečo je na obeh straneh Kanina še veliko možnosti za turno smuko. Tisti bolj nostalgični si preberite kakšen opis turnega smučanja v Zahodnih Julijcih izpod peresa Rafka Dolharja. Takrat so se pripeljali z vlakom iz Trsta v Trbiž, peš do sedla V žlebeh in naprej do Gilbertija na smučanje. Takrat so bile takšne zime, da so hodili na poletno smučanje v krnico pod Kamnitim lovcem.

Udeleženci šindikalnega izleta": Darja, Juta, Paro, France, Dore, Mare, Aljoša
*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910140300)
Vsebina/Obv03201Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS