Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 22.oktober 2019 - 18:14 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Saeuleck (Birt, 21.04.2006)

Glede na odlične snežne razmere v naših gorah, smo dobili pogum za obisk Visokih tur, in sicer skupine Angkogla in to gore Saeuleck (3085m).
Od prvotne grupe sva nazadnje ostala le dva zagnanca in ob 7. uri sva že štartala iz doline Dosenertal, kjer je parkirišče na višini 1450m. Prav od parkirišča se prične strjena snežna odeja. Zjutraj, ko je bil sneg še pomrznjen, sva hitro napredovala mimo Konradhutte čez strmi rob do druge koče (Schmidthaus). Tu je tudi gozdna meja in odprejo se širna smučarska pobočja izdpod Dosenerhutte na višini 2300m. Poleg koče je tudi še povsem zasneženo umetno jezero preko katerega sva s smučmi hitro nadaljevala proti Malniški škrbini v višini 2600m. Tu je sonce že pošteno žgalo, vedndar pa je bil sneg še vedno pomrznjen, čeprav je bila že enajsta ura. S škrbine sva zavila levo na vršnja pobočja Saeulacka in v dobri uri tudi zavzela vrh. Ravno prav, da je sonce za tri prste odjenjalo sneg in obetal se je odlični spust po smeri pristopa. In res pobočje do škrbine je bilo kot bi vozil po putru. Pravilno sva sklepala in se od tu naprej držala osojne strani doline. Tu sneg skoraj ni popust il in visoko iznad koč sva prismučala vse do izhodiščnega robu, kjer sva se spustila v strmo plazovito grapo, kjer je sneg še za silo držal. V zadnji tretjini doline pa je bila ob eni uri že prava čofta, na srečo pa tudi midva že na izhodišču ture.
Ocena turno smučarske ture - zelo naporno s skoraj 1700m višinske razlike. Dve tretjini ture odlične razmere, zadnja pač garanje po povsem gnilem snegu. Naj omenim še, da nisva na turi srečala niti ene žive duše, le sledila sva smučini predhodnikov. Verjetno je gora zaradi okoliških odličnjakov (Angkogel,Sonnblick)manj popularna, pa čeprav lahko trdim, najmanj enakovredna vsaj kar se tiče turne smuke. Za tiste, ki poznamo okolico, prijetna sprememba.--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910220300)
Vsebina/Obv03344Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS