Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
ponedeljek 14.oktober 2019 - 07:32 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Grintovec (Marijana & Marko, 23.04.2006)

Nameravala sva na Ledine, potem so naju zapeljale sledi, ki so vodile po strmi grapi in mimo križa na Ravni (nad Češko kočo). Sledi so naju vodile naprej do stene pod Dolško škrbino in po strmih zasneženih prehodih gor, kjer so se zaključile v skalovju. Vsaj eden je od tam tudi odsmučal. Midva sva potegnila naprej čez skale (30 m) in višje dosegla Dolško škrbino in nadaljevala na vrh Grintovca. Razmere so bile v redu, odjenjalo je in sva se s smučmi spustila po smeri pristopa. Spust je kar presneto hudo težak in je bil močno psihičen. Imena te smučarske smeri ne poznava, je pa, še enkrat dodajava, zelo težka smer.

Dosti šale, da ne bo kdo še resno vzel. Po sobotni objavi FATa, da je bila presmučana najtežja smučarska smer pri nas (Fritsch-Lindenbach, VII), sva sklenila pogledat, kaj je to smučarska sedmica. Z avtom se da priti nekje do pol poti od Anceljna proti žičnici. Na Ravni (do sem mehko, višje trdo) sva sledila sledem po srednje strmi grapi (Smer od križa) in naprej pod steno Dolške škrbine. Za sledmi v F-L, ki je presneto strma zadeva, zapovrh pa skrajno izpostavljena. Za začetek pričaka smučarsko čisto nora prečnica, višje ni pa svet nič lažji. Konec sledi je bilo tik pred/pod zadnjim robom (od tu so navzdol vodile smučine), ki pripelje v 'položno' grapo, ki pada z Dolške škrbine. Midva sva potegnila tudi čez zadnji rob po enem podrtem 'kao kaminčku' tik levo od začetka Davotovega spusta (prehoda je za 30m in ravno toliko špage sva imela, kar presneto zoprn in podrt raztežaj - posebno s smučmi na ruzaku) in nadaljevala naprej brez težav na Dolško škrbino in naprej na vrh Grint ovca.
Z vrha sva zasmučala v Dolce (zalito, ne gre pa za običajen prehod) in naprej v Suhi dol. Spodaj v Dolcih sneg hitro pobira in popoldne precej plazi. S flikanji in peš sestopom (lovski prehod) se prismuča do kolovoza (skoraj do jase).

Marijana & Marko*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910140300)
Vsebina/Obv03357Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS