Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sreda 23.oktober 2019 - 15:05 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Rodica in Viševnik (Jaka Ortar, 01.05.2006)

Najprej sva se danes z Žigatom lotila Rodice z Vogla; malo pod Visokim Orlovim robom sva se spustila proti planini Suha, sneg je obetal bolj kilavo nadaljevanje -- povsem moker je bil že zjutraj. S Suhe na Rodico brez težav, više je novega snega vedno manj, na grebenu mestoma nič. Smučala sva z vrha proti JZ in nato v ono veliko kotanjo pod Rodico, saj je bil sneg tam izjemen. Potem sva se držala grebena in uživala v vijuganju, razmere proti grapi nad planino Suha so bile presenetljivo dobre. Sama grapa je trenutno neverjetno široka, sneg bo tam še kar nekaj časa. Vzpon s planine Suha nazaj na Vogel je bil malo čez poldne pravo mučenje po žgočemu soncu in gnilcu, prožili so se plazovi novega snega. Danes je bil zadnji smučarski dan na Voglu, čeprav imajo še ogromno snega za ta čas.
Misleč, da je nad Pokljuko še boljša smuka, sva se odpeljala na Rudno polje in se po na široko zgaženemu območju vzpela na Viševnik. Gor naju je dobila megla, s težavo sva našla grapo proti Zlatim vodam. Razmere niso dobre, videla sva sledi talnega plazu, nama pa se je splazila že omenjena grapa; po očiščeni podlagi je šlo bolje. Prismučala sva prav do Rudnega polja. Prav z vrha se ne da smučati, midva sva smučala z grebena. Najbolj kritična območja zaradi pomanjkanja snega so na vrhu zgornje vlečnice in ob njej, tudi vršnje pobočje Viševnika ni ravno v dobrem stanju.
Vsekakor je bil najboljši del dneva spust z Rodice do planine Suha, ki bo letos možen še kar nekaj časa (na pl. Suha je še vedno okoli 1.5m snega).
Lp Jaka
--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910230300)
Vsebina/Obv03377Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS