Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sobota 19.oktober 2019 - 08:59 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Begunjska Vrtača, Lenuhova g. (POZOR!) (Metod Š., 23.02.2011)

Opoldanska tura (samo začetek, jasno). Kot je napisal Primož, se gre lepo od avta na smučeh. Mraz in veter, ki se v sunkih spušča navzdol, čeprav zgoraj piha sever. Cesta je lepo zratrakirana. Pod Šentancem se obrnem gor, čeprav gre večina skupaj s smučino naprej pod Centralno grapo (ampak Šentanc se da v celoti narediti na smučeh, to prevlada :). Na začetku vse zapihano, a nekaj višje le najdem sicer zapihano smučino, po kateri gre dobro, ker je napihan sneg mehak. Klože na novo napihanega snega so v glavnem lokalizirane, tako da s tem ni problema. Levo vidim Lenuhovo grapo, celo (delno) splazena je s široko in na dolgo razprostranjeno dokaj svežo plazovino. Me že mika, da bi šel mogoče sem (dol, ne gor). Nekdo pripelje iz grap desno od Šentanca. Videti je kar strmo in če je sneg zdržal (videti pa je odličen pršič), se najbrž res kar dobro drži (glede plazovnih razmer je videti tako: sneg od zadnjega sneženja se je očitno dobro sprijel s podlago, zelo plazljiv pa je ta, ki ga nanaša veter, a ta plast je večinoma tanka, kjer jo je več, pa je dokaj lokalizirana - pa tudi sicer severni veter na severni strani ne bo delal velikih klož, razen v kakih zavetrjih). No, te grape desno me tudi mikajo, če bom za njegovimi sledmi našel pameten vstop, bom smučal kar tam.

Višje zgoraj smučina vodi na levi izstop, in ker nočem prečiti pod skalami na desni izstop, kjer je največ napihanega snega, je cilj današnje ture več ali manj odločen, Begunjska Vrtača (ta "manj" pomeni, da bom zgoraj še pogledal, če se da ne prezahtevno desno po grebenu). No, iz tega ni nič, grem na Vrtačo. Na vrhu grem pogledat vstop v Lenuhovo grapo. Eden je vstopil na levo po res strmem pobočju. Obilo mehkega snega, a je zdržal, so far so good. Sam bom vstopil točno na izstopu grape, se tudi da lepo mimo razbrazdane "vehte". No, tu se vidi, da je veter pravi sever, močno piha po grapi navzgor (šele nekje na polovici prične pihati navzdol).

Smuka je lepa, ves čas se da vijugati, nekje gostejša, nekje mehkejša kloža, po stranskih pobočjih tudi še skoraj pršič (spozna se ga po malih zastrugih, ki jih je začel delati veter), ta je najmehkejši. A vse brez skorje. Nižje spodaj se začne po dnu tudi nekaj zmrznjenega snega z razbrazdanim novim (sprva mislim, da je od vetra, pozneje ugotovim, da je to široka plaznica od tistega plazu, ki sem ga videl pri dostopu). Ampak ne dela nobenega problema in daje dober občutek, ker zmanjša napihane površine.

Tu sedaj pride tisti POZOR v naslovu. Nekaj nižje se zgodi, poči kloža, kakih pol metra nad mano in tudi pod smučmi, površine ca 10x10m, a se ne spelje. Zapeljem strmo poševno dol na drugo stran na varen sneg (na napihanih delih je težko ločiti, kaj je sveže napihano, kaj od prej, le omenjeni že rahlo obdelani pršič se lepo razloči od ostalega snega). Sedaj se ga malo bolj držim kot prej (ker je vsaj zgoraj na bolj strmih stranskih delih, sem do tu delal v njem le kake posamezne zavoje). Sicer se ves čas da v glavnem izogibati bolj napihanim delom, dobro pa je ob vsakem zavoju predvideti, kam se odpeljati v primeru nuje. Sedaj se mi vse bolj zdi, da so tisti plaz pod grapo verjetno sprožili smučarji (iz slik sem kasneje tudi videl, kje se je sprožil, čeprav je veter že zelo obdelal vse robove).

Nižje potem smučam po plazovini, ki pa je skoraj kot pršič. Še nižje dol po Šentancu je sneg mehkejši in še manj obdelan od vetra, smuka odlična in uživaška. Ta veter danes smučarskih razmer ni poslabšal (ni delal skorje ali pregostega napihanca), je pa potrebna previdnost glede na novo napihanih klož. Še kaj je na južni strani: v glavnem spihan zmrznjen sneg s področji napihanega snega od tega severnega vetra, ki pa niso niti debela niti obsežna. Ali je kaj odjenjalo opoldne? Ne vem, a po sledeh predhodnikov se da sklepati, da mogoče pa je.
*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910190300)
Vsebina/Obv07947Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS