Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sobota 19.oktober 2019 - 09:56 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (0)Ledenik Gebroulaz (Barbara, 26.01.2016)

V načrtu smo imeli teden dni variantnega smučanja zunaj smučišč, a ko smo prišli v Tri doline, se je izkazalo, da snega vendarle ni toliko kot so ga obljubljala poročila, in tudi izven prog je bil presmučan že skoraj vsak kvadratni decimeter svežega. Smo pa zato uživali v lepem, marčevsko toplem vremenu in tudi prog se nismo branili.

Poleg nekaj standardnih off-piste smukov nam je uspelo ponoviti turo, ki sem jo prvič naredila pred 27 leti – takrat z veliko mero sreče in naivnosti. Ob naslednjih obiskih 3 dolin sem še večkrat prišla na vrt sedežnice Col v Val Thorensu, kjer je izhodišče za turo, a ni bilo nobenih sledi. Tokrat pa so bile pred nami že vsaj tri vodniške skupine, ki so vlivale zaupanje, da se bomo lažje gibali po razpokanem ledeniku.

Od postaje sedežnice smo se v dobri uri vzpeli proti vzhodu na Col de Gebroulaz, 3434 m, potem pa smo se po istoimenskem ledeniku spustili proti severu v dolino Tueda. Po začetni strminici okoli 40° se ledenik precej položno spušča skoraj vse do koče Refuge du Saut. Na koncu še dobra ura porivanja po ravnem in zaključili smo v Mottaretu. Zadnji dolgi ravnini se je možno izogniti tako, da se na višini pribl. 2700 m držiš leve strani ledenika in se povzpneš na Col de Bourgne, 3039 m, od koder te čaka lep spust na severozahod proti spodnji postaji žičnice Mont Vallon.

Vsekakor zelo lepa, samotna tura, ki vzame dobrega pol dneva. Zanjo je priporočljiva popolna turno ledeniška oprema in dobro je imeti tudi sledi predhodnikov, saj je izbiro prehoda čez čelo ledenika bolje prepustiti lokalnim vodnikom.

*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1910190300)
Vsebina/Obv12017Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS