Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sreda 19.december 2018 - 10:19 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (10)Vrtača Y - levi in desni (Simonerjavec, 26.12.2017)

Že dolgo, dolgo nisem tukaj nič napisal, ampak ker se razmere za dobro smučarijo šele dobro delajo, nič zato.

Najprej bom začel o problemu, ki se pri meni pojavlja in sicer, da ne vem zares katera grapa v Vrtači je res Y grapa. Vsaj za levi krak, desnega ni težko prepoznati. Leva kraka pa sta v bistvu dva, široki največkrat smučan, kateremu osebno pravim Centralna grapa, ker je najbolj izrazita, in še ozka, direktna varjanta, ki pa ni velikokrat smučana. Skratka, če ima kdo ta apravo inforamcijo kako se kateri reče, naj mi prosim pove.

V nedeljo sem poizkusil v tej direktni varjanti, vendar sem moral končati 5m pod vrhom, ker s seboj nisem imel derez. Tiste ožina in vesina bi bila tako ali tako precej zaklompicirana za vstopit v grapo tako, da nič hudega... smučanje je bilo vrhunsko, zbit pršič in kljub ozkemu terenu se je dalo precej lepo zavijati, čeprav na poskok.

Danes sem šel pogledat še desni krak, ki je lepo zalit in se pride brez problemov do vrha. Problem sta delala le močan veter in megla, sneg niti ni bil slab. Na parih mestih so klože, ki grabijo smučko, ampak se da. Smučanja kljub temu ni bilo ravno dosti, ker je zgornji del skorjast in bil od mrzlega vetra nazaj grede že kar poledenel in sem veliko poabručal. Srednji in spodnji del ok, podobno kot v direktni.

Ko pa v taki megli in vetru kot danes prideš z Vrtače, se šele začne veselica ... Najprej naj omenim to, da me je na vrhu skoraj odpihnilo na južno stran, potem pa še smučke, ampak takoj, ko sem se spustil za 5m, je bilo bolje. Problem je v dolini Suhega rušja, ko je megla tako "debela", da se jo da z nožem rezat, od difuze pa se ti že precej vrti .. no takrat začne tako pihat, da greš v klanec hitreje kot dol :)

Na Zelenici je bil dež, pa Ljubelju pa 4 stopinje tako, da odjuga danes še vztraja.

Slik od danes ni, ker se ni videlo nič :)

lp Simon

--- pico
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1812190300)
Vsebina/Obv13344Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS