Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 19.marec 2019 - 07:23 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (68)Mesnova glava (Miha_D., 18.02.2018)

Na Mesnovo glavo oziroma Sleme, greben med Ablanco in Mesnovo glavo, se turni smučar ne spravi prav pogosto. Tudi pisec se je tod zadnjič dričal še v prejšnjem tisočletju. Ko vsemogočni čez noč nasuje 40 cm svežega puhca, je taka krtina kot naročena za varen turni smuk. Turno smučarsko slo mora namreč premagati zdrav razum, saj se ne gre igrati z lavinsko usodo.

Troglava familija – Žiga, mami in oči - ureže pristopno smučino z Rudnega polja mimo smučišča proti Konjščici. Nebo prekriva siva koprena. Sonce se skoznjo trudi opozoriti nase. Rahlo naletava sneg.

V Konjščico prvič uživaško zasukajo smuči v celcu, nato pa ponovno zaprežejo pse in odmeljejo v vedno globljem snegu proti Mesnovi glavi. Ko foter na čelu četice nekje na polovici hriba omaga, ga zamenja mladi turni nadebudnež. Na grebenu Slemena se namesto na levo proti Mesnovi glavi usmerijo v desno in naskočijo prvo najvišjo smučabilno točko, visoko ca. 1770 m. Nadebudnež se meni nič, tebi nič z vrha brezglavo zapraši med macesne po najstrmejši diretisimi in se ne zmeni za obupne klice zaskrbljenih roditeljev, naj se ustavi in raje odsmuča po pristopni smučini. Stara se vdata v usodo in odvijugata po varnejši smeri. Familijarna pela v polmetrskem puhcu je fantazmagorična in 400 višincev se žal prehitro konča v Konjščici. Sledi kratek vzpon, nato pa še paudranje skozi hosto do smučišča in porivanje v stilu Jakova Faka do avta. Za vas smo prašili Žiga, mami Živa in oči Miha.
GPS  GPS podatki*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1903190300)
Vsebina/Obv13692Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS