Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 22.avgust 2019 - 19:38 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (2)Begunjščica (Miha_D., 01.03.2019)

Danes pa ena krajša. Po sredinem deseturnem mazohizmu za Cmirom se mož počuti nekoliko razmontiranega in za naslednji dan načrtuje zaslužen počitek. A iz te moke ni kruha, kajti soprogo baš naslednji dan pod navdihujočim vplivom prebujajoče se sončne in tople pomladi zamikajo zvončki in trobentice, mačice, vijolice, o katerih v popevčici iz 60 – tih let prejšnjega stoletja tako milozvočno poje Beti Jurkovič. In ubogi možiček mora urno in brez ugovora zajahati velociped in s svojo najdražjo odbrcati 83 km Valvazorjeve slave (http://www.gremonapot.si/kolesarstvo/podrobnosti-trase.aspx?routeID=16) ter se diviti nad dolenjskimi pomladanskimi pejsaži. Zato pa si danes končno za oddih izbere eno krajšo iz druge turnosmučarske lige.

Ker Begunjšica redkokdaj razočara, se malo pred enajsto zažene proti Šentancu. Prvih tristo metrov od parkirišča ni dovolj snega, zato si mož zadega smuči na široka ramena in v klasično tradicionalnem slogu odštorklja navkreber. Ko pa snežna odeja postane zvezna, nadaljuje na smučeh. Čeprav je vreme še sončno, moža tare slaba volja, kajti srenači so - kljub nebrojkrat preverjeni metodi, imenovani od glave mimo vampa do peta, ki poskrbi, da ima turni smučar pri sebi vse, kar je važnega za njega bitje inu žitje, - ostali lepo na toplem doma. Na smučeh se po pristopni smučini vseeno prigrebe kakih 40 višincev pod greben, nato pa v klasično tradicionalnem slogu po dobrih dveh urah triumfalno stopi vrh.

Smučarija po grebenu zahteva tik pred vstopom na Šentanski plaz snemanje smuči za kakšnih 30 dolžinskih metrov, pod grebenom pa iz snega štrli nekaj kamenja, ki smučarja sili v oprezno sukanje smuči in iskanje snežnih prehodov. Nato pa se začne prava turnosmučarska onanija po lepo poravnanem snegu na celotni dolžini plazu. Uvežbane šunke delajo s polno paro, naostreni robniki brutalno in neizprosno zarezujejo v trdo snežno podlago, naštepani slogovno dovršeni zavoji se množe v neskončnost. Ko nekje na polovici plazu začne popuščati trdota snega, upehani mož - da ga od silnega turnosmučarskega užitka slučajno ne pobere - preklopi na nežnejši, manj silovit slog. Na zeleniškem exsmučišču, kjer je pomlad in pozna ura pridelala nekaj putrčka, si smučar privošči sproščujoče slow motion križarjenje sem ter tja, na položnejšem delu pa za poslastico uprizori še kanček zarezne ekshibicije.

Vsem, ki se v iztekajoči turnosmučarski sezoni kanite korektno nasmučati in ne preveč truditi, priporočam Begunjščico v poznih dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah.In to seveda čimprej.

Za vas je vriskal Miha


GPS  GPS podatki--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1908220300)
Vsebina/Obv14326Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS