Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
ponedeljek 19.avgust 2019 - 19:12 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (2)Col de Montgenèvre (France, 27.05.2019)

Naslov tega prispevka bi pravzaprav moral biti »Iskanje snega v francoskih Alpah«.
Nekje sem videl reklamo za poletno smučanje na smučišču Deux Alpes. In ker sem se že ravno peljal mimo, sem si rekel, da bi bilo zanimivo stvar pobliže pogledati. Ugotovil sem, da poletno smučišče prične delovati šele čez en mesec, sedaj pa so bila tam edina živa bitja gradbeni delavci. Snega pa v bližini ni bilo videti nikjer.
Nadaljeval sem pot na Col de Lautaret (2058m). Nameraval sem se namreč zapeljati do snega na više ležeč Col de Galibier (2646m), a sem ugotovil, da je do tja cesta zaprta z zapornico, ki je ni mogoče obvoziti že na samem križišču. Peš pa bil bilo do snega kar neprijetno daleč. Pogledal sem na južno področje prelaza, kjer poteka klasičen turni smuk. Ta je bil še lepo zasnežen in bi bil lahko enostavno izvedljiv. A so mi moje včerajšnje izkušnje pravile, da je snežna odeja precej nestabilna in so bila bolj strma pobočja plazovita. Tudi tu je bilo videti veliko plazovine in nisem imel dovolj poguma, da bi šel stvar preizkusiti.
Pot me je nato peljala v smeri doma preko sedla Montgenèvre (1854m). Neobratujoče smučišče je bilo videti obetavno, vsaj kar sem ga uspel videti s parkirišča. Njegov spodnji del so sicer že spremenili v igrišče za golf, više pa so severna pobočja obetala več snega. Začel sem peš in kmalu nataknil smuči. Takoj za prvo strmino pa me je pričakala lepa potka skozi macesnov gozd - lepo, a brez snega. Peš sem nadaljeval v dolinico s postajami žičnice in pred seboj zagledal zasnežen vrh. Uspel sem najti primerne prehode in priti nanj brez snemanja smuči - imel sem najbrž res več sreče, kot pameti. O slednji so mi svoje mnenje povedali pogledi delavcev, ki so se peljali mimo s terenskim avtomobilom. Smuka po ostankih smučišča je bila odlična, zunaj njega pa sem nekajkrat zapeljal v gnilo snežno maso po konsistenci podobni vanilijevemu pudingu. Na koncu še nekaj zavojev nad izumrlim krajem in že sem bil pri avtu, ves vesel, da sem končno le našel sneg. Sedaj pa bi bil že čas, da pričnem počasi hiteti domov - na jutrišnji turnosmučarski piknik.--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1908190300)
Vsebina/Obv14462Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS