Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 29.julij 2021 - 13:56 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Eiger-ogledna (Vital, 12.08.2020)

V začetku avgusta so omladinci Kamniškega AO organizirali prijeten tabor v osrčju Bernskih Alp. Pridružili smo se seveda tudi ta stari,iz generacije 3+. Utaborili smo se v idilični vasici Innertkirchen , ki se stiska v mali ledeniški dolinici pod prelazom Grimsel. Mladinci so se takoj zapodili v granitne plate in užitek jih je bilo opazovati, s kakšno lahkoto in vnemo so se lotili plezanja.
Po nekaj dneh poplezavanja po platah in panoramskih grebenih ( 3+ in še malo gor ), sva bila z Mišem enotna , da greva pogledat zahodnoi greben Eigerja, seveda če bo vreme zdržalo.
Predvidena je bila sledeča logistika; popoldan z avtom do Grindelwalda , z zobato železnico z zadnjim vlakom ob 16,45 h do postaje Eigergletscher, preden gre vlak v steno Eigerja, vzpon še cca 300 vm , prespati v šotoru, zjutraj zgodaj na vrh , sestop in zvečer z vlakom nazaj v dolino.
To je bil plan, realizacija je bila malo drugačna. Najprej 2x delo na cesti, potem sva falila odcep za Grindelwald , parkirala ob 16,50 h , vlak odpeljal ob 16,45h. Ne bo šlo, ok, greva na pivo in nazaj. Med pivom Miš ugotovi, da gre še en vlak,čez dest minut in sicer do ene postaje nižje, Kleine Scheidegg . Eksava, stečeva po prtljago in brez kart na vlak, bova na vlaku uredila. Nisva, ni bilo nikogar.
Šotor sva postavila na sedlu , cca eno uro nad postajo Eigergletscher. Ob svitu sva startala na greben. Iskanje prehodov, možicev , poplezavanje ( nekaj je fiksov ) je sledilo do vršnega grebena, kjer naju je pričakal še trd sneg. Strmina proti vrhu se kar poveča in smučanje z vrha mora biti kar zahtevno, po moje dobrih 45 st.
Pogled v severno steno iz vrha,pa ne potrebuje komentarja.
Dan je bil krasen, sonce, brez sapice, še lepši pa je bil razgled iz vrha.
Ker nam je že prejšnji večer štrajkala ena čelka , sva ob dveh pohitela s sestopom. Najprej pripližno petnajt abzajlov, potem pa ponovno iskanje prehodov, vse do noči. No, ponoči je šlo še počasneje in šotor sva našla krepko po polnoči. Sledil je dremež do jutra , nato pa zopet sestop na Kleine Scheidegg in z vlakom v dolino. Ogled opravljen, cilj je, pot pa še čaka.
Vsekakor pa čestitke vsem, ki so to flanko odpeljali.***pico
3.229.142.104 (0)
131421(100007,17327,14087)Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS