Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 21.maj 2019 - 17:56 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (23)Begunjščica (Marijana_&_Marko, 07.01.2018)

V petek na sprehodu do Zelenice, v soboto na Begunjščici po Centralni, po Centralni na Begunjščico tudi v nedeljo, s tem da mi je prvi M ušel na Triangel. Sneg nad Ljubeljem pobira, v nedeljo popoldne se je ravno še dalo po bivšem smučišču pridrajsati v dolino, danes brez škode na smučeh gotovo ne gre več. Višje je snega še dovolj. Grape v Begunjščici so lepo zalite, vsaj kar je bilo v megli sploh videti, to pa ni bilo prav veliko.

Ker je bilo prelitega precej črnila tistih, ki niste bili na Begunjščici, bom dodal nekaj informacij, ki bodo komu lahko prav prišle. V soboto zjutraj se je na servisno cesto sprožil talni plaz izpod Spodnjega Plota, kar je bilo za napovedano odjugo za pričakovati. V nenadni odjugi ali ob močnem soncu se po servisni cesti ne hodi. V petek je bila presmučana Grapa Y, ki je objektivno (zaradi konfiguracije izstopa) bolj plazovno izpostavljena kot Centralna grapa. Marsikdo tudi pozabi, da Centralna grapa ni vzorčna grapa za ocenjevanje nevarnosti plazov, saj je potrebno upoštevati tudi stabilizacijo zaradi "pogoste uporabe": http://www.avalanche-center.org/Education/glossary/boot-packing.php

V soboto je bil sneg že precej poseden, špuro po Plazu nad Zelenico sta potegnila aktivna mama in njen kolega. Na vstopu v grapo sta naredila snežni prerez in test stabilnosti snežne odeje - vršnih namočenih 10-20 cm je bilo nestabilnih, kar je veljalo za vrh Plazu nad Zelenico, v grapi so bile razmere dobre, saj je bil sneg kompakten in od ožine navzgor ni bil več namočen.

"Slik ni, itak se ni nič videlo." ;-)

Upoštevala bova nasvet in podaljšala svoj podpis:
Nisva odgovorna za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel bralec, ko se bo ravnal po najinih opisih in nasvetih. Za navodila se bralec odloča sam in tudi tvega sam. Midva ne moreva vedeti, katere trenutne objektivne in subjektivne danosti omogočajo ali onemogočajo varen potek gorske ture.

Ocena je simbolična in morda ne odraža dejanskega stanja.

--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (##########)
Vsebina/Obv13412Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS