Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 21.februar 2019 - 04:30 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (77)Komna, okoliški vrhovi (Andrej, 12.01.2018)

Že nekaj dni je minilo, odkar sem šel na turno smuko na Komno in obiskal nekaj okoliških vrhov.
Ker ni nobenih opisov s tistega konca, sem se odločil zapisati nekaj o razmerah. Upam, da bo zapis prišel marsikomu prav.

Prvi dan: Večerni vzpon na Komno (od Savice): smuči se je dalo pripeti na noge nekje na višini 1000m
Drugi dan - Komna-Mahavšček (sedlo)-Govnjač-naprej proti Voglu (ca 1/2 poti proti konjskemu prevalu):
Snežne razmere: Snega je ogromno (2 m), bil je zbit in trd (nič leden), čez je bilo nasutih 5-10cm suhega snega. Brez težav lahko hodijo vsi brez vdiranja (pešci, krpljarji, smučarji) - razen tistih mehkih 5 cm.
Vreme: Zjutraj sonce, pod Bogatinskim sedlom in proti Mehavščku se je pooblačilo, tako da smo šli le do sedla med Bogatinom in Mehavščkom. Na sedlu (in južno od njega) orkanski veter, ki pa zaradi trdote snega ni delal prav nobenih zametov. Tam je bilo tudi nekaj megle, tako da nismo videli, kako izgleda vršni greben.
Smuka: sanjsko, nebeško. Nobenih sledi pred nami. Trdo a nič ledeno. Tistih 5-10 cm novega in suhega snega je odlično sprijetih s podlago.
Na planini Govnjač se je zjasnilo. Pot naprej je blia malo gor in malo dol, tako da nekateri smo vadili natikanje psov, drugi so samo sneli smuiči in jih nosili peš- nobenega vdiranja. Smuka nazaj spet sanjska. Pot proti Komni skozi zadnji gozdiček prav udobna.

Drugi dan, 13 januar - Komna-Lanževica - čez Lepo Komno v obe smeri
Snežne razmere: Enako kot prvi dan. Naj omenim, da je od sedla pod Lanževico do vrha (zadnjih 100m) ledeno in spihano. Je smučljivo-mi nismo šli (beri dalje)
Vreme: Jutro sončno, megla nad Bohinjskim Jezerom. Vzhodnik je začel "basati" oblačnost, kateri smo en čas srečno uhajali. Na lepi Komni je bila rahla megla, vendar smo poznali konfiguracijo in smer, tako da z orientacijo kljub megli in difuzi ni bilo težav. Pred zadnjim vzponom se je nebo odprlo in razsvetlilo za mene najlepšo flanko, ki sem jo smučal v tej sezoni. Na sedlu smo se odločili obrniti, saj smo videli, da bo sonce še kakšnih 15-20 minut, potem pa naj bi se spet zabasalo - in tako je tudi bilo.
Smuka: 4 smučarji smo se (kot edini) podpisali na to flanko - v čudovitem sončnem vremenu. Vse je štimalo: trda podlaga, 10 cm suhega a zelo dobro sprijetega snega.
V Lepi Komni smo dobili meglo in difuzo a hoje ni nič motilo, držali smo se svojih sledi.
Turo zelo priporočam. Predvidevam, da so snežne razmere še vedno enake in se jih splača izkoristiti. Idealen kraj za "pobeg" za več dni in uživati v gostoljubju (in hrani) osebja na Komni.
V megli je hoja okrog Komne lahko tvegana zato previdno! Mi smo imeli za vsak slučaj GPS. Zanašali smo se na to, da bomo v vsakem trenutku znali nazaj po svojih (edinih) sledeh in tako je tudi bilo ob povratku.
Namenoma nisem nič pisal o pršiču, čeprav bi bilo tistih 10cm za marsikoga primeren izraz. Jaz bom pri rabi previden, in ga bom uporabil res takrat, ko bomo imeli pravi pršič (količina, suh sneg, največ par ur star). Pršič je pršič (brez pridevnikov). Moker, uležan, napihanček...... ne vem kaj še – to je pa že kompromis –toliko o izrazoslovju.

*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1902210300)
Vsebina/Obv13440Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS