Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 21.februar 2019 - 04:41 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (77)Lipanski vrh, Grapa na Lipanco (Jaka_Ortar, 17.01.2018)

V snežni plohi, ki je dala par cm snega, na Pokljuko; cesta z Mrzlega studenca proti pl. Kranjska dolina je sedaj zelo lepo splužena, popolnoma ravna, še vedno pa je poledenela. Cesta proti Medvedovi konti je prevozna le do peskokopa "Za lesom" (1 km naprej od odcepa pri pl. Kranjska dolina). V smeri proti pl. Javornik je lepo pluženo prav tako 1 km od pl. K. d., naprej pa so do spomenika kolesnice ravno toliko globoke, da je šlo brez drsanja po podnu.

Sneženje je ponehalo, vzpon do Lipance po nekaj cm suhega snega na pomrznjeni podlagi, na odprtem je že vlekel močan zahodnik, ki je bil tu seveda precej vrtinčast (še na AMP Rudno polje sunki do 60 km/h).
Z Lipance sem nadaljeval naravnost navzgor proti Lipanskemu vrhu, do cca. 1770 m s smučmi - tam se prične 30° strmo vznožje vzhodnih vesin Lipanskega vrha. Strmejši odseki so bili na smučeh zahtevni, saj je bila podlaga pomrznjena, novi sipek sneg pa je močno spodnašalo - najlaže je bilo naravnost navzgor (po celih psih).

Naprej pa po krempljih, lepo se je jasnilo, vendar je občasno zapihal močan veter, ki je prenašal veliko snega. V pavzah med vetrno predstavo sem šibal po plitvi grapi v vpadnici vrha. Zaradi vetra so po grapi občasno prihajali plaziči (sluff) suhega snega, snežna podlaga pa je bila večinoma trda, odsekoma prekrita z malo poledenelo skorjo. Strmejši odseki (55°) so bili grifig trdi. Na vrhu sem bil okoli pol enih, v idealnem trenutku, saj se je veter skoraj povsem umiril in lepo se je razjasnilo.

Razmere za spust po smeri pristopa niso bile idealne, tu in tam je motila prej omenjena skorjica, k sreči pa je bilo na najbolj strmih delih super. Vstopna ožina je bila rahlo na U, a sem jo obvozil med rušnatimi vejicami ob robu.

Pod strmino pa tja do Lipance večinoma suh sneg (napihan in ne-napihan) na pomrznjeni podlagi, še kakih 20 cm več suhega snega ne bi škodilo. Pod Lipanco pa ... klasika, pomrznjeni rodeo, davek za dostop v višje nadstropje Pokljuke.

Po meritvah z daljinskim zaznavanjem ugotavljam, da je presmučana linija zelo podobna sosednji z Mrežc http://razmere.e-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=12241, le v povprečju je malo bolj položna: 55°/45-50°, 110 m, Z. Najbolj primerno ime se mi zdi "Grapa na Lipanco".
Tu je 7.4.2014 smučal tudi Afriški Janez http://razmere.e-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=10865 in verjetno še marsikdo pred njim.

Lp
Jaka

*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1902210300)
Vsebina/Obv13442Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS