Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 21.februar 2019 - 05:09 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (77)Oblo brdo, Krasji vrh (Jaka_Ortar, 22.01.2018)

Sneg se nad Drežniškimi Ravnami začne na ~1150 m (tik nad pl. Zapleč). Od daleč so lepo vidna območja napihanega snega (drugačna barva kot trda podlaga), še najmanj napihanega sem videl proti sedlu Vrata.
Takoj s ceste že z derezami, trda podlaga, na njej nekaj cm mehkejšega snega in na vrhu požlejena skorja, ki pa se je zlahka predirala. Napihanim območjem sem se zlahka izognil, pa niti ne bi bilo treba, saj med napihanim in starim snegom ni nobene kritične (šibke) plasti, dobro se je prijel.
Spodaj sem se držal plazovine, nato po sredi flanke. Nekje v zgornji tretjini vzpona je postala snežna podlaga še trša in bolj gladka, seveda, vedno više je tudi vedno bolj pihalo. Proti desni (Lopatnik) je postajalo še trše in gladko, zato sem odvil levo na Oblo brdo, vendar je bilo tudi tam zadnjih ~100 m zelo trdih.

Spust nazaj na planino približno v smeri vzpona, zgoraj izjemno trdo, zelo redko smučam po takem, spodnji dve tretjini pa tudi še kar trdi, a znosno. Ledena skorjica ni motila, začuda pa je motil napihani sneg, na njem je kar spodneslo smuči - kot da je bila ledena podlaga tam bolj gladka. Sneg je "spustil" smo na izrazito strmem JV pobočju manjše grape v spodnji tretjini spusta, ura okoli 13:30. Prismučal sem 15m nad cesto tik pod pl. Zapleč.

Česa bolj strmega si v teh razmerah seveda nisem upal, zato sem jo mahnil še na Krasji vrh. S pl. Zapleč po GPSu skozi zoprn gozd do stika z markirano potjo, od tam bolje, še posebno, ko sem naletel na gaz. Potem sem se držal kar gazi, ki je vodila proti Debeljaku, a nato pravi čas zavila levo, prečila V pobočje Krasjega vrha in po JV grebenu na vrh. Sneg je bil v gozdu suh (le nekaj cm) na trdi podlagi, izven gozda pa na vseh pobočjih požlejena skorjica, po kateri je nemogoče hoditi s psmi (drsi - led). Saj jo zlahka prebiješ, vendar je tako gladka, da zdrsuje. Zato sem na robu gozda obul dereze. JV greben precej trd, brez skorjice.

Spust kar ok, po smeri pristopa sem moral na 1 odseku poštamfati kakih 15 višincev (kras - vrtače!). Skorjica ni motila, v gozdu pa suhega snega na trdi podlagi skoraj ne čutiš, pač smučaš po trdem. Snega ravno prav za udoben spust do planine.

Babjega pšena tu nisem opazil. Na južnem pobočju Vrha Ruš je videti ostanke kar dolgega plazu mokrega sprijetega snega (Gleitschneelawine).

*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1902210300)
Vsebina/Obv13483Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS