Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 21.februar 2019 - 05:30 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (77)Ratitovec (Miha_D., 08.02.2018)

Turni smučarji! Obrodila
so nebesa snežca nam polno,
ki nam oživlja žile,
srce razjasni in oko,
ki utopi
vse smučarske skrbi,
v potrtih prsih up budi!

Komu narpred veselo
zgodbo, turni bratje!, čmo udet!
Bog našo nam goro,
Bog živi ves sneženi svet,
smukače vse,
kar nas je
sinov smukaške matere!

(prosto po F. Prešernu)

Torej kultura, to je a-a-a …, hm, kako bi rekel …, mislim pač …, v bistvu …, dejansko tukaj in zdaj …, na nek način … - torej kultura je bla, je in bo bla definitivno ful pomembna v živlenju sodobenga čljoveka.

Tudi turnega smukača! Turna smuka, ako kulturo po eni od njenih devetindevetdesetih definicij razumemo kot modus vivendi, je torej kultura. Da ta kultura postane in ostane kulturna, se ima turni smukač vesti omikano in pozdraviti brata v turni smuki, če ga sreča na pristopni smučini, mu pomagati, če ta od silnega napora ali vinskih hlapov omaga na poti. Gledati mora prijazno, govoriti olikano, zakriti usta, ko zeha, in se truditi na druge načine vesti kulturno. Turnemu smučarju ne pristoji robato besedičenje, riganje, vrtanje po nosu, pljuvanje in izpuščanje vetrov. Ko je, ne cmoka. Oblečen mora biti v snažna in zakrpana oblačila, priporočljivo je, da so debeli štrikani zokni in spodnjice lepo polikani na rob. Vsaj enkrat na teden se mora očediti v škafu tople ali vroče vode. Kulturo moramo torej negovati, spodbujati in spoštovati na vsakem kraju in ob vsakem času. Tudi v gorah.

V duhu zgoraj spisanega se turno smučarska družina za kulturni praznik poda na Ratitovec. O tej destinaciji je bilo na TKG prelitega že obilo črnila, a se zanjo morostarska turno smučarska družina doslej še nikoli ni odločila. Nekaj čez deseto uro jo od Prtovča na smučeh po globoki gazi mahnemo na vrh. Snega je toliko, da se turnemu smučarju kar smeji pri srcu in smučeh. Tupatam se z dreves na pohodnike vsuje svež sneg, ki pa ne zmoti prešernega razpoloženja. Mimo nas kot snete sekire padajo vriskajoči turni smučarji, ki se vračajo z vrha in že uživaško orjejo celca. V slabih dveh urah stojimo pri koči. Impresionirani nad rajskimi snežnimi razmerami, ki jih popestrijo še topli sončni žarki, se neučakani postavimo na smuči in s prebujenim animalnim turno smučarskim nagonom krenemo v brutalen spopad s celcem. Smuči na strmini zaplešejo v divjem bojnem plesu levih in desnih kurvatur, trenirane šunke smukača bridko ječijo pod ekstremnimi centrifugalno-centripetalnimi silami dinamike in preizkušajo limite tretjega Newtonovega zakona o akciji in reakciji (z enako silo, kot turni smučar deluje na celec, tudi celec prekopicne turnega smučarja), pljuča sopeče love zračne gmote kisika, ki se iznad srednje Evrope pomikajo proti vzhodu in bodo naše kraje dosegle v noči od petka do nedelje, kardiovaskularni ustroj turnega smukača je na najvišjih obratih, znoj raz trupel se zliva v šumečih potokih. Bojno kipenje na strmini se po Heglovem dialektičnem zakonu objektivnega idealizma o tezi, antitezi in sintezi, včasih tudi protezi, transformira idealen turno smučarski užitek (celec – teza, turni smučar - antiteza, užitek – sinteza, morebitna polomljena noga - proteza). V takem slogu se prešernega razpoloženja in veseli, da smo na dan kulture kulturno gojili fizkulturo, prismučamo do avta. Tam si porečemo: s tega Ratitovca pa nismo smučali zadnjič.
Za vas smo se kulturno trudili Žiga, mami Živa in oči Miha.
GPS  GPS podatki*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1902210300)
Vsebina/Obv13598Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS