Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 18.december 2018 - 16:52 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (10)Debeli vrh (Miha_D., 22.02.2018)

Debeli vrh v drugo. Turni smučar, ki ga je pred dvema dnevoma zavrnila ušivih 2000 m visoka gora, in to le 40 višincev pod vrhom, se sprašuje, ali naj poskusi še v drugo. V ranjenem ponosu tuhta, kako bi poraz spremenil v veličastno zmago. Spomni se, da boksar, ki tekmeca ne pokonča z levim krošejem, poskusi še z desnim. In res. Če je bil turni smučar lavinsko poražen na levem bregu gore, jo bo tokrat taktično ukanil po desni strani, kjer je gora položnejša. Tam je njena šibka točka. Dan s snežnim metežem sicer ni naročen za turno smučarski bojni pohod, tudi planinska teorija veli, da je bolje ostati v zapečku, a je revanšistična volja familijarnega turno smučarskega odseka trdna in neomajna. Tudi njihova bojna oprema je vrhunska, zato se za razliko od slovenskih vojakov v poletnih škornjih na zimskem Počku ni bati, da bi staknili omrzline na nogah.

Elitna enota eminentnih turno smučarskih prvoligašev se torej z Rudnega polja zakadi med pokljuške smreke in s forenzično analizo identificira s svežim puhcem zakrito sestopno smučino, po kateri je bila pred dvema dnevoma prismučala izpod omenjene gore. Po njej naj bi izvedla desni naskok. Dokler gre po ravnem, težav ni. Ko pa se breg začne postavljati pokonci, se romantičnega puhca, ki se vztrajno siplje izpod sivega neba, z višino nakopiči toliko, da vzpon postane en sam turno smučarski safer. Tudi o sledi ni več duha ne sluha.

Fotrove jeklene šunke, šimbas, bicepsi, tricepsi, penticepsi in druga adekvatno trenirana ter z maščevjem izdatno obložena muskulatura se v hektolitrih znoja neizprosno bori s surovimi silami zimske narave. Njegove nove smuči z buldožersko močjo rijejo v pol metra in več globoko snežno odejo in zamete. Misel je osredotočena na cilj, ničejanska volja do moči razblinja šibkost duha, ki bi se utegnila poroditi v najtežjih, za podpovprečnega turnega smučarja brezupnih trenutkih vzpona. Mož se globoko zaveda, da je harmonija trdnega duha in nezlomljivega telesa temelj, osnova in fundament turno smučarske zmage. Zato bije neizprosen boj z naravo in samim seboj.

Po pristopni smučini, ki ostaja za njim, pa brezskrbno in lahkotno meljeta zlati sine in ljuba žena. Zlati sine razmišlja, kako noro bo paudral, ko mu foter zgazi pot do vrha, in se s tem hvalisal pred bejbami, ljuba žena pa globoko impresionirana vzdihuje nad osupljivo lepoto zimske pokrajine. Oba uživata.

Taktika in strategija desnega turno smučarskega naskoka se brez lavinskih pripetljajev po dveh urah konča z zmagoslavjem na vrhu. Ker je vreme neprijazno, brž zaplavajo v puhec in vriskajoče jurišajo v dolino. Vijugasto prašenje presega vsa pričakovanja. Puhca je toliko, da vriskanje ne pojenja, tudi ko izginejo v hosti. Ko se teren uravna, alpski turno smučarski disciplini sledi še nordijski del s klasičnim in drsnim slogom do parkirišča na Rudnem polju. Turno smučarsko revanšo so dobili Žiga, mami Živa in oči Miha

P.S.: Zapis je izrazito subjektiven prikaz dogajanja, objektivno pa obstaja velika nevarnost plazov, zato se repeticija ture v teh dneh močno odsvetuje!
GPS  GPS podatki*** gora
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1812180300)
Vsebina/Obv13714Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS