Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 18.december 2018 - 17:02 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (10)Kamena gora, Baba (Jurij_Šoba, 24.02.2018)

Nad Počkom na Postojnskem so obširni travniki, kjer je bila v ranjki Avstroogrski podružnica Lipice za vzrejo konjev. Danes tam kraljuje SV in za obisk področja je bilo treba pogledati na spletno mesto občine Postojna in poiskati »Napoved aktivnosti na osrednjem vadišču SV Postojna za februar 2018«. Okoli današnjega so bili dnevi brez vadbe na Počku 23., 24. in 25. Od nekdanje pristave se da po cesti, travnikih in krajših prehodih skozi gozd povzpeti za 440 vm na Kameno goro in 485 vm na Babo. Kotlina je kakih 30 vm niže od pristave, kar bi skupaj prineslo več kot 500 vm smuke, a ne danes. Spodnji del pod cesto je bil namreč spihan do turnosmučarskih min (vojaške se nahajajo v kotlinici za ograjenimi in označenimi območji). Zato sem ga oddelal po cesti.
Današnja težava je bil zelo močan veter, ki je gradil zamete, zato nisem mogel parkirati ob pristavi, ampak ¾ ure hoje po cesti prej. Domačin s 4-kolesnim pogonom pa se je prebil skozi. Obli vrh Kamene gore sem obšel po južni, za silo zavetrni strani. Z vrha Babe se je videlo, da je spihan do golega. Na Babi je bilo bolje, a sem smuči raje pustil ca. 20 vm pod vrhom, ker bi me sicer veter kar odnesel! V zavetrju na robu gozda sem se pripravil na smuko in po pršičastem napihanem snegu in skorji starega snega, ki je držala, smučal do sedla med Velikim vrhom in Kameno goro. Od tam pa me je po cesti v hrbet dodatno potiskal še veter.
Pravi čas sem ušel prihodu polarnega zraka in še hujšega vetra, da bom lahko med kratko ledeno dobo užival v tednu gorniških filmov.

*** gora
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1812180300)
Vsebina/Obv13722Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS