Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 18.december 2018 - 16:00 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (10)Vranica (Damjan_S., 20.02.2018)

V nedeljo (18.2.) se po osmih urah vožnje do Fojnice s kombijem zapeljemo še nad Mujakoviće, dokler pač gre, ko pa bi za nadaljnjo vožnjo potrebovali verige, obrnemo vozilo, ga na ustreznem mestu umaknemo s ceste in s pasjo vprego nadaljujejo do Pokoškega jezera. Če je bilo snega sprva še bore malo, pa njegova količina nad jezom za manjšo hidroelektrarno občutno naraste. Tu prižgemo čelne svetilke, začelo je tudi vse bolj snežiti, a po uhojeni gazi brez težav najdemo planino in Kolibo, v kateri nas je pričakal Slađo z večerjo.
Ponoči je zapadlo kar nekaj snega, toliko, da je bila naša smučina preko zasneženega jezera komajda še sledljiva. V meglenem (z višino tudi vse bolj vetrovnem) vremenu se v ponedeljek povzpnemo na Ločiko (2107 m) in nižjo Treskavico (2020 m). Megla nam je tu in tam milostno le dovolila poglede na mikavne smučarske terene nad jezerom, naš spust pa je potekal »v gosjem redu«, pri tem pa so največ občudovanja poželi junaki, ki so se prvi spustili po belini in tako določili, kje je zgoraj in kje spodaj. Prvo turo smo začinili z nekaj zavoji po strmi flanki tik pod kočo. Privilegij, da sem lahko prvi zaoral v strmino, me je stal padca v napihanem snegu in bolečega kolena naslednje dni.
Zima nam je ponoči stresala sneg, kot da bi ji godilo ob vseh komplimentih, ki jih je letos deležna. Za torek (20.2.) smo imeli v načrtu nekoliko daljšo turo na Nadkrstac (2112 m), a v meglenem in vetrovnem vremenu zaključimo na nižjem in bližjem Krstacu oz. na njegovem predvrhu. Spust je potekal nekje v območju vzpona, ki smo ga skušali izpeljati po čim bolj varni varianti, saj smo na strmini ob koči že opazili spontano proženje snega, mestoma pa smo naleteli tudi na velike količine napihanega snega.
Ob vsem gostoljubju bi še kar ostali v prijetni Kolibi, a nas je v sredo zjutraj čakala premestitev na južno stran Bjelašnice. Preko na novo zasneženega jezera smo si pomagali s kožami na smučeh, pa tudi s kompasom, saj sledi včerajšnjih krplarjev ni bilo več. Ko pa se teren prevesi, smo lahko uživali v spustu po globokem a lepo smučljivem snegu vse do zasneženega kombija, nekateri pa še kar nekaj nižje. Verig za vožnjo v dolino vendarle nismo potrebovali. Sledil je še obvezen postanek v Hajdučki konobi v Fojnici, krajši ogled Sarajeva in vožnja v metežu proti Umoljanom. Brez uporabe verig tokrat le ni šlo.

--- manus
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1812180300)
Vsebina/Obv13744Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS