Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
torek 19.marec 2019 - 07:14 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (68)Sandkopf (3090m) (Mirov, 10.03.2018)

SANDKOPF 3090m
S kombijem v petih (Milan,Marko,Martin,Miro,Igor). Pred četrto startamo iz Šempetra po že ustaljeni poti - Tolmezzo, prelaz Monte Crocce, Lienz, Heiligenblut, do vasi OberSchachnem, kjer parkiramo na zasneženem kolovozu pred gostiščem Lenzerhof (1550m). Po 7h že zagrizemo v strmino za gostiščem, skozi redek macesnov gozd do planine Schachnerkasern (1791m) in naslednje Apriachen Alm, katere krasijo idilične lesene hiške. Nad gozdno mejo se dvigamo enakomerno po pobočju Monchsberg, do manjšega lesenega križa - vrha Untere Wetterkreuz (2418m). Tu zavijemo v desno proti vzhodu in po širokem gorskem hrbtu dosežemo naslednji križ - vrh Obere Wetterkreuz (2760m). Pred nami je še zadnja rama, preko katere se v levem loku povzpnemo do tretjega križa - naš cilj Sandkopf (3090m), ki ga dosežemo po slabih treh urah in pol hoje. Uživamo v prekrasnih pogledih na okoliške vrhove -Grosglockner, Sonblick, Hocharn, Petzeck, Kreuzeck....
Spust opravimo v smeri vzpona, je pa dokaj zahteven, saj se ves čas spreminja struktura snega in vremenske razmere. Z vrha - na katerem se nam nekajkrat pokaže sonce - prvih nekaj sto metrov presmučamo po novem snegu, sledi predel z napihanim in zmrznjenim snegom. ’’Ramo’’ presmučamo po mehkem snegu, enako je tudi med drugim in prvim križem, kjer nas dodatno ovira gosta megla. Pod prvim križem začne snežiti, vendar je vidljivost dobra, sneg pa skorjast. Na spodnji polovici je sneg še zmrznjen in uživamo v smuki. Par sto metrov nad našo izhodiščno točko je sneg že malo popustil in se je dalo odlično vijugati.
Sama tura ni bila zahtevna, je pa dokaj naporna, saj je potrebno premagati skoraj 1600 vm. Utrujeni, vendar zadovoljni se vrnemo proti domu, kjer smo ob 17h.

--- manus
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1903190300)
Vsebina/Obv13831Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS