Begunjščica (po Šentancu gor, po Osrednji dol) (Tomaž, 18.04.2018)

Začetek vzpona malo po sedmi uri pri hotelu. Najprej malo peš, potem malo po snegu, pa prečenje nizkega rušja do glavne poti in nato po skupaj približno dvajsetih minutah končno na sneg, ki je pripeljal po Šentanskem plazu in naprej po grebenu vse do vrha. In to brez snemanja smuči. Sneg na osončenih delih južen, v senci pa dovolj mehak, da je šlo brez srenačev. Vseskozi je bolj ali manj pihalo, vendar je bil veter topel in suh, tako da ni zeblo niti v sami majici z dolgimi rokavi.

Po obveznem fotkanju na vrhu pa v družbi dveh turnih smučark po Osrednji grapi v dolino. Malo pred deseto uro je bilo v zgornjem delu že zelo južno, vendar še lepo smučljivo. Strma prehoda sta dovolj široka in mehka, vendar že precej kamnita. Nato pa prijetno vijuganje po ravno prav trdem snegu pod desnimi stenami v smeri spusta vse do smučišča. Tudi po smučišču je bilo še presenetljivo dobro vse do zadnjih snežnih jezikov, kjer pa je bilo treba kar malo paziti na kamenje. No ta »tišasti« smo z enim snemanjem smuči danes še pridrsali do parkirišča za hotelom.

Šele doma sem opazil, da mi manjka en pes, ki mi je po vsej verjetnosti padel med spustom iz nahrbtnika. Če ga je kdo našel, naj me lepo prosim obvesti, da ga jutri zjutraj na poti na Begunjščico ne bom po nepotrebnem iskal.


Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS

 
RazmereVsebina.php - V1.11-180509/1(krim)
Vsebina/Obv14028
*** gora