Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 24.januar 2019 - 09:20 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (28)Pod Kriško steno (Miha_D., 22.04.2018)

Včeraj rečeno, danes storjeno. Turni kvartet res starta pol ure prej in se zažene proti Kriški steni. Moža, ki sta bolj lahkonoge sorte, odbrzita naprej in po dveh urah že stojita na včerajšnjem cilju. Ker nič ne kaže, da bi se v doglednem času obličji njunih spremljevalk pojavili na istem mestu, turo podaljšata za dodatnih sto višincev skoraj do Kriške stene. Tam se jima ponudi poučen in strašljiv pogled. Turna smučarja s štajerskih koncev, ki sta hotela tik pod steno, je presenetil gromozanski plaz, ki se je iznenada vsul čeznjo. Jadrno sta jo ucvrla stran in pripetljaj se je k sreči končal srečno.

Moža po idelanem putrčku odvijugata do svojih gracij, ki s polžjim turnim korakom, urnim sukanjem jezika in premlevanjem babjih praznih marenj dosežeta prvo s soncem obsijano uravnavo pred Kriško steno. Sonce komaj pokuka izza vršacev in bleščava se razleze po zasneženih pobočjih. Po nekaj minutah kvartet že stoji na smučeh in veselo odrine v dolino. Pridružita se še člana Mladinskega odseka PD Lj. Matica izpred 40. Let. Pela je v primerjavi z včerajšnjo bistveno boljša. Pol ure zgodnejši start in dve stopinji nižja temperatura pričara skoraj idealno spomladansko turno smuko. Žensko in moško, mojstrsko in amatersko, staro in malo manj staro, pametno in nespametno – vse lahkotno premetava smuči iz levega v desni zavoj in v putrčku za seboj riše matematično popolne sinusoide, f(x) = sin x. Tudi z nižavo sneg ohranja visoko smučabilno kakovost.

Pravljica se kot včeraj zaključi na ležalnikih pred kočo v Krnici. Da vampi za razliko od turno smučarsko potešenih udov ne bi ostali prikrajšani, vanje pade nekaj pirov, radlerjev in izvrsten borovničev štrudelj. Ker se včeraj nikakor nismo mogli poenotiti o kakovosti turne smuke, pri čemer se je izoblikovala s spolnim atributom definirana polarizacija mnenj, je današnja znanstvena analiza, v kateri kot vedno briljira moški analitični um, sposoben kompleksnega mišljenja in integralnega uvida v esenco in eksistenco problema, na podlagi empiričnih dejstev nedvoumno dokazala, da je bila včerajšnja pela izpod Kriške stene (KS1) 20-krat slabša o pele z Velikega Draškega vrha (VDV) pred dvema tednoma (VDV = 20 KS1), današnja (KS2) pa samo še 8-krat (VDV = 8 KS2). Z algebrsko analizo je bilo dokončno in eksaktno potrjeno, da je bila današnja pela natančno 2,5-krat boljša od včerajšnje (8 KS2 = 20 KS1 → KS2 = 20 KS1 / 8 → KS2 = 2,5 KS1). Ženski del kvarteta, dvomeč v numerično podstat analize, se je strinjal, da je bila današnja res malček boljša od včerajšnje, najboljši pa je bil zagotovo borovničev štrudelj. O kakšni korelacijski ali bognedaj funkcijski odvisnosti pele od dolžine jutranjega spanca pa nista želeli slišati niti besedice, čeprav je znanstvene ugotovitve verificirala nesporna avtoriteta na polju statistične analize in en dan star predsednik PZS.
Za vse, ki niso dvakrat zapored vijugali pod Kriško steno, so neizmerno uživali Sonja, Vilma, Živa, Boštjan, Jože in Miha.*** pico
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1901240300)
Vsebina/Obv14055Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS