Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 24.januar 2019 - 10:39 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (28)Hochalmspitze – od jezu Kölnbrein (Tomaz, 13.05.2018)

Ob petnajst čez šest z Rokom odrineva čez jez akumulacijskega jezera Kölnbrein ter nadaljujeva po običajni poti za Oberlerchnerspiz (za razmere na tej poti berite Barbarin zapis). V zgornjem delu strmine pod manjšim jezerom Oberer Landkarsee se drživa desno, tako da doseževa greben nad jezerom. Sneg do tja je bil južen in lagoden za vzpon. Ko doseževa greben greva po njem nekaj deset metov v smeri juga dokler ne prideva do snežnega prehoda. Po njem se spustiva po sicer rahlo pomrznjenem snegu za nekaj metrov nižje, kjer je prehod čez skale do snega najkrajši. Nato začneva s prečenjem pod ostenjem Oberlerchnerspitz proti škrbini Premselscharte po sicer zelo trdem snegu, ki pa je nudil dovolj dober oprijem, da srenači med deveto in enajsto uri niso bili potrebni. Vzpon na škrbino je bil zelo leden, tako da je šlo naprej le z derezami in cepinom. Takoj na izhodu iz grape in vse naprej do vrha pa je bil sneg po dvanajsti uri že zelo južen, pa kljub temu je bil vzpon po narejeni pristopni smučini predhodnika dovolj udoben in brez zdrsov. Edino oblaki so prekrili vrh in vse okoli, tako da od baje enkratnega razgleda z vrha ni bilo nič.

Spust sva začela petnajst pred drugo uro. Vidljivost je bila zelo slaba, tako da sva na začetku pri prečenju proti škrbini sledila pristopni smučini. Nato pa se je vidljivost počasi izboljševala. Sneg je bil vse do škrbine zelo gnil. V škrbini pa se je že zmehčal, tako da sva jo uspela presmučati še od vrha. V prvih petnajstih višinskih metrih sicer zelo na silo in z abručanjem med skalami in kamenjem. Verjetno sva bila letos zadnja, razen če komu res ne bo škoda smuči in še česa. Nato je sledilo prečenje v obratni smeri, ki je bil kombinacija smučanja, poganjanja ter vzpenjanja s smučmi brez psov ter na koncu še nekaj metrov prečenja po skalah. Od grebena nad jezerom pa nato že zelo južen sneg, ki pa je bil kar prijeten za smuko. Pripeljala sva se brez snemanja smuči po jeziku snega ob potoku najnižje kar se je danes sploh dalo.

Tura je bila zanimiva vendar dolga predvsem zaradi prečenja sem in tja grede pa tudi pri smuki z vrha neposredno do škrbine prečenja ni manjkalo. Bila je tudi lepa, vendar jo kljub oceni ne priporočam kot lagodno in uživaško turo.*** pico
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1901240300)
Vsebina/Obv14133Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS