Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 24.januar 2019 - 09:57 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (28)Fuscher-Kar-Kopf in Racherin (Marijana_&_Marko, 13.05.2018)

Pregrešno draga cesta se zvečer prodaja s popustom (26 eur), za nočno tarifo bo moral pa Mišu kdo drug poročati. Tuneli še niso odprti, zato sva se FKK lotila tako kot lani preko smučarsko privlačnega JV vršnega pobočja (http://www2.arnes.si/~mcuder/dnevnik/170528.html). Strnjena snežna odeja se začne takoj na izhodiču (galerija), do kamor se tudi prismuča brez snemanja smuči. Po jasni noči je v soboto vse kazalo, da je povsod lepo pomrznilo, dokler nisva prišla do vršne strmine, ki jo je sonce ravno dobro obliznilo. Sneg je očitno slabo predelan in skorja se neenakomerno predira, mestoma se prav nemarno pogrezneš. Na vrhu sva bila ob 8h in takoj odsmučala nazaj po pristopni smeri, čeprav sva imela plan, da se najprej spustiva po severni flanki, ki je delovala super grifig ter izjemno lepo in na gladko zalita. Smučarija je bila še slabša od pričakovanj, tudi pri smučanju se je od sonca zmehčana skorja neenakomerno predirala, tako da na zračni strmini ni bilo nič od sproščene smuke. Na ledeniku so bile zatem idealne razmere, tudi nižje je šlo solidno navkljub "deževnim valovom".

Ponoči se je oblačnost menjavala z jasnino in v nedeljo zjutraj je sneg ob cesti pomrznil samo za hec, a je začuda že kmalu nad cesto bilo večinoma vse močno pomrznjeno. Izhodišče malo nad Glocknerhaus (2150 m), razen enega kratkega peš prestopa malo nad cesto je bila snežna odeja smučarsko zvezna vse do vrha "Maščevalke" (3092 m). Na večji izravnavi nekje na 2550 m sva od smučin odvila desno proti izrazitemu in širokemu prehodu na vršno pobočje Racherin. Grapa je visoka dobrih 200 m, strmina pa slabih 40°. Od škrbine do vrha je še dobrih 100 m položnega terena, a edina neprekinjena zasnežena linija je zadnji del pod vrhom vodila prav po ozkem robu nad SZ steno. Zgoraj so bile ob 10h odlične razmere za smuko, v grapi je bila pomrznjena snežna podlaga žal precej razbrazdana, nižje pa spet luštna smuka vse do avta.

S tem zapisom se počasi poslavljava od Trenutnih razmer Turnega kluba Gora. Naslednika sploh ni bilo potrebno iskati, sta se letos kar sama prijazno javila ;) Ne dvomiva, da se ne bi izkazala: http://razmere.e-gora.si/RazmereVsebina.php?Obv=13859

Zahvalila bi se še Francetu za večletni trud s turnosmučarskim portalom.

Več fotk na Marijana & Marko: http://www2.arnes.si/~mcuder/ture_dnevnik.html
Ocena je simbolična in morda ne odraža dejanskega stanja.*** pico
RazmereVsebina.php - V181125/1(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1901240300)
Vsebina/Obv14136Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS