Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
četrtek 22.avgust 2019 - 20:14 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (2)Croda Neva (Mirov, 23.02.2019)

CRODA NEVA (BARENBADEGG) (2431m) 23.februar 2019

Tokrat samo v treh iz vetrovnega Šempetra startamo ob 5h, preko Tolmezza in Sappade, zavijemo za dolino-manjšo planoto na nv 1300m (Valle Visdende). Na začetku doline zavijemo levo za prelaz Palombino, oziroma Dignas in parkiramo na kocu asfalta, do tu je tudi spluženo. Nadenemo si smuči in nadaljujemo po zasneženi cesti po stranski dolini Val Londo ob istoimenskem potoku. Po parih km zavijemo desno proti prelazu Dignas, do istoimenske koče na nv 1690m. Tu prečimo dolg ovinek pod prelazom- skozi gozd do koče Campobon na nv 1940m od koder je lep razgled na dolino - naše izhodišče. Pri koči nadaljujemo ostro proti SZ do manjšega platoja na nv 2100m, od tam pa naravnost navzgor do kote nv 2395m (levo od našega cilja). Zadnjih nekaj vm si radi strmine in zmrznjenega snega nadenemo dereze. Vrh dosežemo po 3,5h. V lepem in ne preveč vetrovnem vremenu se rezgledamo po gorah ki nas obdajajo - ne mudi se nam, čakamo da sneg malo popusti -se okrepčamo, podebatiramo s klapo italijanskih turnih smučarjev ki je prišla na vrh takoj za nami, nato se pripravimo na spust.
Po ravno prav odpuščenem snegu smučamo naravnost navzdol od kote nv 2395m, do prej omenjenega platoja, nato prav tako naravnost navzdol po strmem žlebu v smeri koče Dignas. Uživamo še zadnje zavoje po večji jasi pod kočo, nato nadaljujemo po cesti, ki pa je tokrat pomrznjena, tako da smo hitro nazaj pri avtu.
Še ena lepa tura, odlična smučarija in že delamo načrte za sosednji hrib, ki naj bi ga presmučali naslednji vikend. Nazaj grede se ustavimo na kavi v kraju Rigolato, od koder je lep razgled na Monte Crostis, ki smo ga presmučali prejšnji vikend.*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
RazmereMenu.html - (1908220300)
Vsebina/Obv14312Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS