Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sreda 21.april 2021 - 07:17 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Prispevki zadnjega meseca: (42)Kalška gora (Jure, 28.02.2021)

Damjanova želja in moje dokončevanje letošnjega na pol opravljenega dela - ture.
Malce pred sedmo ur kreneva od avta na parkirišču Jezerca. Hvala Bogu je vse zmrznjeno, kajti kopna cesta do Kriške planine bi se v nasprotnem primeru veselo blatila. Do planine Koren je modro smuči nositi, če ne kar udobneje, kajti tu in tam globoke stopinje v gazi in njih poledenelost kratijo napredovanje na smučeh. Ker je pomlad pred vrati je sneg temu primeren: grob, trd, a ne leden, odličen za drsenje na smučeh in hojo, če se kdo nameni tako. Razmere se do vrha Kalškega grebene ne spremene.
Smuka deloma po trdem grobem snegu, deloma po sramežljivo od sonca popuščenem popuščenem. Od planine Koren do njene ograje smuči kar nosiva. Nato odsmučava direktno navzdol med smrekami, da ogromno reko lavine puščava na desni. Prebijanje na smučeh preko lavne, še nekaj zavojev v smeri poti iz doline Korošice, pa opet smuči na rame in udobno do rame, ki se preves na Kriško dolino. Po pomladnem snegu sva pridesala do planine.
Snega na Kriški planini je vse manj in manj. Višje narašča, a se ruševje že osvobaja snežne odeje. Kljub temu utegne biti smuka še nekaj časa zanimiva.

Damjan in Jure1. video
 ---manus
18.204.2.190 (0)
112368(89814,12694,9860)Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS