Trenutne razmere GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi e-Gora  TK Gora  Skala
sreda 20.februar 2019 - 04:48 i Informacije

Razmere v gorah

Informacije o spletišču:


Navodilo za pisanje v spletišče Razmere v gorah:


To je spletna stran za obvestila o razmerah v gorah.

Za pisanje potrebujete geslo, ki ga lahko takoj dobite po elektronski pošti, če izberete gumb GESLO. Ta gumb izberite tudi, če ste geslo pozabili. Uporaba gesla poveča zanesljivost preverjanja pravilnosti napisanega elektronskega naslova pošiljatelja in zmanjša možnost zlorab. To geslo lahko uporabite tudi za objavljanje gorniških oglasov kakor tudi za prijavo za prejemanje različnih obvestil po elektronski pošti.

Vse rubrike označene z zvezdico morate obvezno izpolniti.

Napišite, kje ste bili, kako je bilo, kaj ste doživeli ... Okvir ne omejuje dolžine besedila!

Besedilo naj predstavlja zaključeno celoto. Napisano naj bo razumljivo in po možnosti čim bolj zanimivo. Ta stran ni namenjena preprostemu odlaganju spletnih povezav. Te seveda lahko dodate svojemu zapisu (prej ali slej bo ta možnost v celoti delovala), vendar naj predstavljajo le dodatno informacijo, ki ni nujna za razumevanje prispevka.

Odstavki bodo vidni tako, kot ste jih napisali. Brez zadreg lahko uporabljate tudi slovenske črke (čšž) in narekovaje (") in apostrof (’).

Ocena ture naj bo vaša subjektivna ocena in je kot taka odvisna tudi od vremena, razmer, družbe in še marsičesa. Več ali manj objektivne ocene so stvar turnosmučarskih priročnikov, na naši spletni strani pa pišemo o trenutnih razmerah in o svojem tokratnem doživljanju ture.

Za večdnevne ture izberite datum najpomembnejšega vzpona, za starejše ture pa današnji datum ter pojasnite datume v besedilu.

Vaš elektronski naslov bo prikazan v preoblikovani obliki kot slika. To ne pomeni nikakršnega norčevanja, ampak je namenjeno zgolj oteževanju avtomatskega zlonamernega pobiranja elektronskih naslovov s spletnih strani. Priporočamo, da tudi v besedilu nikjer ne navajate svojih ali drugih spletnih naslovov.

V besedilo ne vstavljajte html, php in drugih kodirnih ukazov. To lahko vpliva na videz celotne spletne strani ali celo ogrozi varnost strežnika. Taki ukazi bodo zato samodejno odstranjeni, v posebnih primerih pa se to lahko zgodi tudi celotnemu prispevku.

Obvestilu lahko dodate največ slik v formatu jpg. Vse poslane slike bodo zmanjšane tako, da bo njihova največja stranica velika pik. Seveda lahko pošiljate slike originalne velikosti, vendar naj njihova skupna velikost ne presega 30 MB. Ta meja pa je lahko tudi manjša v primeru, da je vaša internetna povezava bolj počasne vrste. V tem primeru se po pošiljanju nič ne zgodi, spletna stran pa se postavi v začetni položaj. Tedaj pomaga zmanjšanje velikosti slik ali pa njihovega števila.

Obvestilu lahko dodate tudi GPS podatke v formatu GPX. Tako bo vaša proga ali načrtovana pot vidna tudi drugim, ki bodo lahko te podatke po želji prenesli na svoje navigacijske naprave. Ta funkcionalnost je še v fazi razvoja in lahko prihaja do občasnega nepravilnega delovanja. Prosim za razumevanje in sodelovanje.

Spletna stran uporablja piškotke, vendar ti služijo le za vašo navigacijo po njej. Omogočajo tudi to, da vam ob vrnitvi na prejšnjo stran ni potrebno znova vnašati vseh vaših podatkov (za vnos slik to iz varnostnih razlogov ne deluje). Piškotke shranjuje vaš računalnik, kjer jih lahko pregledate in tudi izbrišete. Na naših spletnih straneh ne zbiramo nobenih vaših podatkov (razen tistih, ki ste jih sami vpisali ob registraciji) in podatkov tudi ne posredujemo nikomur drugemu.

S tem, ko pošljete obvestilo, dovolite njegovo objavo delno ali v celoti. Hkrati s tem prenesete vse pravice, ki so povezane s tem prispevkom na lastnika in skrbnika tega spletišča, ki ga lahko dobite na naslovu: france@e-gora.si. Sem pošiljajte tudi vsa vprašanja, pripombe, predloge.... Vse moralne avtorske pravice pa seveda ostanejo avtorju prispevka.

Vsi prispevki izražajo izključno mnenje avtorjev in zato niti lastnik tega spletišča, niti Turni klub Gora in ostali udeleženci pri organizaciji spletišča, ne prevzemajo nobenih odgovornosti za objavljene vsebine.

Objavljena besedila, slike in gps sledi je v nekomercialne namene dovoljeno kopirati vendar je pri nadaljnji objavi potrebno navesti vir v obliki: Naslov, http://razmere.e-gora.si, F.Sevšek. Pri tem je "Naslov" naslov prispevka, kot je naveden na spletni strani: "Cilj ture (Ime avtorja, datum)". Seveda je mogoč tudi drugačen dogovor.Sistem vdržujem in razvijam povsem ljubiteljsko v svojem prostem času. Profesionalno testiranje sistema na različnih sistemih z večjim številom uporabnikov zato ni mogoče. Verzija, ki jo uporabljamo je zato vedno le razvojna verzija in prosim, da to upoštevate: klikajte previdno! - pri vračanju na prejšnje strani ali vnosu posebnih znakov lahko pride do nepredvidenih zapletov.


Zaradi vzdrževanja spletnih strani lahko občasno prihaja do manjših težav. Če opazite karkoli nenavadnega mi prosim to čim prej sporočite.
Že vnaprej se opravičujem za nevšečnosti in vas prosim za veliko mero strpnosti.


Lep pozdrav in hvala za sodelovanje


France SevšekZgodovina sprememb spletišča "Razmere v gorah":

Novosti v letu 2018:

 • Oblikovna sprememba izbiranja povezav z uporabo "style".

Novosti v letu 2017:

 • Uvedba še enega strežnika na drugi lokaciji. Spletišče razmere.e-gora.si sedaj deluje poleg glavnega strežnika tudi na pomožnem strežniku.

Novosti v letu 2015:

 • Pregledovalnik slik prilagodi velikost slike velikosti okna pregledovalnika.
 • Velikost slik je povečana na 1500 pik.

Novosti v letu 2014:

 • Možnost dodajanja GPS sledi, poti in točk v formatu GPX.
 • Zasukamo slike, za katere je mogoče ugotoviti, da so napačno obrnjene.
 • Iskanje po bazi podatkov do leta 1997.
 • Poenoten zapis vseh datotek kot utf-8.
 • Nov sistem preverjanja gesel.
 • Zaradi preprečevanja zlonamernega avtomatskega zbiranja elektronskih naslovov s spletnih strani se elektronski naslovi prikazujejo kot delno preoblikovana slika.

Novosti v letu 2013:

 • Dodajanje slik hkrati z obvestilom. Kasneje slik ni mogoče več dodati.
 • Povečano je število slik na .
 • Vse poslane slike so zmanjšane tako, da je njihova največja stranica velika pik.
 • Slikam je mogoče dodati besedilo.
 • Odstranjena je uporaba narekovaja pred črko namesto strešice (npr. "c za č). Torej je mogoče zapisati npr. "zelje in se to ne spremeni v želje.
 • V drugi polovici leta 2013 je prišlo do vloma v moje stanovanje, kjer je strežnik, ki med drugim skrbi tudi za to spletišče. Vlomilec je odnesel skoraj celotno računalniško opremo. Nabavil sem nov strežnik in spletne strani obnovil s pomočjo arhivskih kopij na oddaljenem računalniškem sistemu.

Začetki:

Ta stran je začela nastajati v začetku leta 1995.
V navdušenju nad možnostmi, ki jih nudi hiperbesedilo, sem France Sevšek začel urejati svoje turnosmučarske zapiske. Vključil sem črnobele slike, ki sem jih pobral s svoje video kamere. Naslov teh zapiskov sem najprej povedal znancem, maja 1995 pa je bil objavljen tudi v Notes za Vaxu. (To smo v predinternetovskih časih uporabljali za izmenjavo informacij.)
Nekje v tem času je tudi Metod Koželj naredil svojo gorniško stran. Planinska organizacija za nove medije tedaj še ni kazala nobenega zanimanja.

Lahko si ogledate, kakšna je bila ta stran v začetku leta 1996.


V prvi polovici leta 1996 sem dodal barvne slike v jpg formatu. Datoteke sem dobil s skaniranjem slik, narejenih iz diapozitivov. Obisk strani se je zelo povečal. Pričel sem dobivati pošto z različnih koncev sveta. Zato sem dodal še kratko besedilo v angleščini in stran z zbirko slik - Mountain gallery.

V februarju 1996 sem se odločil za hkratno vzdrževanje datotek s štirimi oblikami zapisa slovenskih znakov: poleg iso 8859-2 (latin-2) še brez strešic (csz), star ascii način (~{`) in pri MS-usmerjenih uporabnikih priljubljeni vzhodnoevropski način (winee).

V letu 1997 smo začeli objavljati podatke o svojih turah pod imenom Trenutne razmere. Prvi prispevek je objavil Aleš Rotar. V tej sezoni je sledilo še 49 prispevkov.

Turnosmučarska stran je v letu 1997 doživela okoli 3000 obiskov (kar nekaj tudi iz tujine). Odmev je bil zelo ugoden.

20.6.1997 smo se bralci in sodelavci Turne strani srečali 'v živo' na Rašici. Bilo nas je približno 25. Gledali smo diapozitive in se pogovarjali. Rodila se je ideja za ustanovitev turnosmučarskega kluba.

2. decembra 1997 smo se srečali na Šmarni gori in ustanovili Turni klub Gora.

V letu 1998 prične delovati avtomatska analiza in dodajanje pošte o 'razmerah' v turnosmučarsko stran.

Avgusta 1998 sem dobil prostor na www.slog.net in tja se je preselila turnosmučarska stran.

V letu 1998 je stran doživela približno 5300 obiskov.

V letih 2001 in 2002 je samo stran trenutnih razmer doživela približno več kot 55000 obiskov.

V začetku leta 2003 Turni klub Gora dobi svojo domeno (turni-klub-gora.si) in vse strani prično delovati na tem naslovu.
*** pico
RazmereVsebina.php - V190204/2(frances@krim)
MenuInfo.inc - V1.0-181125/1(frances@krim)
Splosno/Info0.incSistem Gora
Copyright 2004 - FranceS