Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 28.september 2023 - 16:04 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Suho ruševje in Vrh Ljubeljščice - popravek (Miha_D., 25.02.2018)

V prejšnjem obvestilu se mi je primerila napaka v naslovu: namesto Vrh Begunjščice bi moralo pisati Vrh Ljubeljščice (Triangel).
Miha

Rešen vseh familijarnih spon se mož, kot iz malih oglasov - svoboden, brez obveznosti, nekadilec, nealkoholik, ljubitelj narave, svobodomiselnih nazorov in drugih mikavnih atributov -, zategne na Ljubelj in zažene proti Suhemu ruševju. Čeprav sije sonce, ki ga vremenoslovci niso napovedali, je zelo hladno. Mož seveda ve, kako se taki priliki streže, zato si čez modro glavo navleče podkapo, kapo in dve kapuci, nežne ročice pa si zaščiti z dvojnimi rokavicami in jih zatlači še v protektorje. Ko jo tako opravljen briše v breg, se mu do srca zasmilijo ubogi turni tekači, ki v tankih pisanih cunjicah, flisastih rokavičkah, s frfotajočimi trakci okrog glave in v drugi modni opremi, že otrdeli kot Otziji, drgetajo v polarnem mrazu. Ja, gora ni nora, nor je, kdor gre brez štrikane kape gor!

Od koče na Zelenici je do cilja potegnjena udobna pristopna smučina. Pod Vrtačo vleče vedno bolj oster sibirski veter in možu je že rahlo žal, da se je danes odločil za solo podvig. V družbi sotrpina bi se mraz lepo razpolovil, če bi bila druščina številčnejša, bi bilo mraza še manj. Logično in matematično dokazljivo je, da ako – 12 C° mraza razdelimo med 2 osebi, vsaka dobi – 6 C° mraza (– 12 C° : 2 osebi = – 6 C°/oseba). Če bi mu torej družbo delalo 11 brhkih turnih smučark, bi mraz že tako popustil, da bi se lahko v breg skupaj zaganjali tudi v zgoraj omenjenih cunjicah ali celo brez.

Ker se mu blodnje žal niso uresničile, se sam na samotni poti privleče do cilja pod Vrtačo. Tam izmenja besedo ali dve o vremenu z rahlo znanim neznancem, nato pa odsmuča po napihanem, ponekod spihanem, a vrhunsko vijugabilnemu snegu po dolini Suhega ruševja. Nikjer nobene klože ali skorje, ki bi grenila turno smučarski užitek, le nekoliko variabilne snežne razmere, ki pa jih mož, vešč sukanja smuči v vseh snežnih sortah, po lastni objektivni oceni odpelje v Hirscherjevem slogu. Namesto proti Zelenici se zakadi po celcu med smreke in odpaudra v smeri Mrzlega studenca. Ko virtuozno privijuga do poti nekje na polovici med kočama Zelenica in Mrzli studenec, se na svoje presenečenje ponovno zaleti v rahlo znanega neznanca. Izmenjata navdušeno besedo ali dve o turno smučarski onaniji, ki sta jo bila sukcesivno doživela na isti poti. Po isti poti sta namreč vijugala čisto slučajno. Mož nato zapreže pse in odmelje proti Zelenici.

Občudujoč zimsko idilo se domisli, da bi naskočil še Triangel, kajti tako lepega dneva bi bilo pa res škoda, če bi ga turno smučarsko ne eksploatiral do skrajnosti. A, glej, presenečenje! Eksploatacija se konča na vrhu in tam se še tretjič naslika obličje rahlo znanega neznanca. Moža ponovno izmenjata besedo ali dve, po tretji pa že ugotovita, da sta bila pred 25. in več leti v istem PD in da sta skupaj vandrala in smučala po hribih. Po polurnem živahnem premlevanju skoraj pozabljenih hribovskih dogodivščin odsmučata vsak v svojo smer.

Pela po zvoženem celcu s Triangla do Zelenice je uživaška, do parkirišča pa je poleg celca na voljo še speglana proga za ljubitelje urezne tehnike. Mož, ki rad poskusi to in ono, je izbral obe možnosti in turno smučarsko potešen zaključil pri avtu. Za vas se je zmrzoval in užival Miha

 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
44.201.72.250(0)
52087 (26131,20,25936)
51065 (25491,11,25563)