Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 28.september 2023 - 17:08 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Dobrča (Miha_D., 26.02.2018)

Da vas preveč ne zamorim, bom tokrat kratek. O Dobrči se zadnje čase na TKG čita silne hvalospeve, zato se mož odloči, da se o tem še na lastne oči in smuči uveri. Iz TKG si zategadelj v svoj elektrosmeropokaz naloži Aleševo GPS recepturo za juhuhu turni smuk in ob uri, ko je sonce za sivimi oblaki najvišje, zastavi odločen turni korak na Dobrčo. Strupeno mrzel veter brije kot za stavo in akoprav mu prsti po nekaj minutah hoje skoraj zmrznejo, se mož ne da. Naprej ga žene malček radovednosti, ali bo v hosti morda zapazil kakega severnega medveda, tjulnja ali pingvina, ki bi v teh hladnih dneh utegnil privandrati v naše kraje, ker je uboga živad tu zavohala mraz. Tam gori na daljnem severu jim procvit vesoljnega občestva z dvokisom v zraku jemlje mraz in tali ledena tla pod nogami, pa si uboge živalce, ki zdaj nimajo več kje živeti, morebiti v naših logih iščejo novega domovanja.

Ker mož ne mara po nepotrebnem tratiti časa z dolgoveznim ovinkarjenjem po neskončnih kolovozih, ubere skozi hosto skoraj navpik svojo diretisimo, pasira Lešansko planino in po dobrih treh urah stoji na vrhu.

Filmski scenarij prihoda na vrh je sicer vseboval podobo postavnega junaka, katerega valoviti arijsko svetli lasje plapolajo v ledenem nordijskem viharju, katerega izklesani obraz, ki ga biča snežni metež, žari v rdeče oranžni svetlobi na vzhodu zahajajočega sonca, podobo junaka, ki z golimi rokami neustrašno zmaguje zaledenele prepadne vesine Dobrče, in podobo junaka, ki golih prsi bije neizprosen boj s surovimi silami zimske narave ter v zadnjem prizoru ob zvokih fanfar z dvignjeno brado in samozavestnim pogledom triumfalno stopi na vrh.

A glej ga, zlomka. Ko režiser že zamahne z roko, ko zabrnijo filmske kamere in pade filmska klapa, v kader – le od kod, za vraga, se je vzel? - nepričakovano vpade Matej, ki ga scenarij ni niti najmanj predvidel, in totalno pokvari zamišljeno zgodbo.

Mož se brž strezni in, kot da se ni zgodilo nič, prijazno pozdravi sotrpina, ki je hkrati pribrzel na vrh in uničil holivudsko uspešnico. Po krajšem pogovoru ugotovita, da se poznata potom TKG čtiva in da ju je na Dobrčo pripeljala enaka radovednost. Vzajemno se pofotkata, za spomin na prijetno srečanje naredita še double sebček (selfie), nato pa drug za drugim odvijugata v dolino. Pela po hosti je juhuhu navdušujoča, na planini se tupatam pojavi rahla kložica, ki hoče nepredvidljivo grabiti smuči, med bukvami in po sankaški progi do doline pa gre, kot je priobčil Aleš. Za vas sta nenadejano skupaj zmrzovala in fantazmagorično prašila Matej in Miha.
GPS  GPS podatki 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
44.201.72.250(0)
52464 (26131,20,26313)
51441 (25491,11,25939)