Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 28.september 2023 - 16:25 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Velika Mojstrovka (Miha_D., 25.02.2019)

Dolgost življenja našega je kratka, je zapisal naš poet France P. Ker bi zato bilo škoda po nepotrebnem tratiti čas za umovanje, kam se podati, mož pokuka na medmrežje in glej – zvečer ob desetih ga iznenada razveseli Janezov optimistični zapis o nedeljski V. Mojstrovki. Pa še vremenoslovci opletajo s strašljivimi prognozami o tako grozovitih otoplitvah, da utegne sneg iz trdnega agregatnega stanja sublimirati kar direktno v plinsko obličje. Vsakemu kolikor toliko razgledanemu turnemu smukaču pa je ob tem jasno, da je sneg dobrina eksistenčne važnosti, potom katere se v svoji biti in bistvu samouresničuje turni smučar. Mož, ki se globoko zaveda, da so turni smuki šteti dnevi in običajno ne odlaša na pojutrišnjem, kar lahko za turno smuko stori jutri, se ob pol devetih na Vršiču iz avta preloži na smuči in se pri dveh stopinjah nad ničlo panično zažene proti Grebencu. Po nekaj minutah hitre hoje vendarle opazi, da pred in za njim ni nikogar, s katerim bi se bilo vredno dajati v breg, pa tudi snega je še vedno toliko, da ga bo dovolj do vrha in nazaj. Ko tako v samoti na srenačih v prvi turnosmučarski prestavi praska proti Grebencu in se vanj zaganjajo krepki sunki vetra, se domisli, da bi ne bilo napak, ako bi imel ob sebi še kakšno sorodno dušo, da mu bo krajšala čas, da z njo poreče kakšno modro o vremenu in sličnih rečeh. Pa tudi varneje bo, ako se na strmoči pod Grebencem komu kaj nezgodnega pripeti. Kaj naj torej stori? Nekaj trenotkov tuhta, potem pa se mu posveti: razdelil se bo na dva dela; z virtualnim šestilom bo konstruiral simetralo in z njo razpolovil lasten mentalni ustroj. Iz enega pametnega turnega smukača bosta nastala dva. Mož brž opravi ta interdisciplinarni matematičnogeometrijski-psihopatološki hokus pokus in glej, ko se razkadi coprniški dim, pred njim že stoji polmož silno podobnega izgleda. Premeri ga od nog do glave in uvidi, da je iz pravega turnosmučarskega testa, postaven, stasit in okretne narave. Iz oči veje poštenje, odločnost, iskrenost, srčnost in, kar je za turnega smukača najvrednejše, brezmejna skromnost. Pravi brat v turni smuki.

»Kam pa kam, brat moj?« vpraša v strmal sopeč polmož.
»I, kam? Na goro me nese« de mož, ki ga je ravnokar tik pod Grebencem nehote odneslo pol sežnja globoko po trdi sneženi brežini. Ročen, kot je, se urno ustavi, postavi pokonci in kot da se ni zgodilo nič, že zre v daljavo, kjer visoko v sivih oblakih izginja vrh.
»Kaj pa boš tam gori na gori?« zanima polmoža, »Je jako mrazotno, pusto, sivo. Nič se ne vidi, brat moj. In od hudega vetra vse konec stori, kar tja gor leze inu gre« še pristavi.
Mož se zamisli, popraska za ušesom in reče odločno: »Ni mar mi ne vetra, ne mraza. Saj nisem ušivo revše. Na ono stran z vrha pogledam in ako takisto tam nič ne ugledam, na smuči se postavim, veselo zavriskam in zdričam po snežnih planjavah v dolino«.
»Pogumen si, ni kaj. A pamet vseeno vzemi v roke« de zaskrbljeno polmož.
»Ti nič ne skrbi. Ako pameti v glavi ne bo zadosti, nosim je še nekaj v žepu« odvrne mož in iz žepa ponosno izvleče pametni Samsung S2.

Zadovoljen z družbo se mož privleče na Grebenec, kjer ga sunek vetra skoraj odpihne v Drevesnico. Da bi klavrno in neslavno v več kosih končal tam doli, bi bila silna škoda, pa še solze bi polnile potoke, reke in jezera. Zato raje pazljivo nadaljuje vzpon in po dveh urah stoji na meglenem vrhu.

Tam kaj pametnega res ni videti, zato se mož hitro spravi na smuči in začne štepati ultra skladne zavoje po izvrstnem trdem snegu. Vremenoslovci so za zahodne kraje sicer prognozirali sonce, a je njihov prognostični kiks kar dobrodošel, kajti pod sivimi oblaki je sneg od vrha do izravnave trd, z nižavo popušča, se na pobočjih nad Drevesnico transformira v slasten putrček in nato med drevesi postane južen, nekoliko počasen, a še vedno vrhunsko smučabilen. Če bi sonce nabijalo od jutranjih ur, bi bile razmere v Drevesnici verjetno precej neugodne. Turnosmučarsko veselje vseeno mine, ko se je treba prebiti še čez rušnato goščo do poti. Tu je najbolje slediti smučinam, ki so jih čez rušje potegnili predhodniki. Turnosmučarsko potešen mož, ki je naštepal za dobro kilo višincev zavojev, še enkrat zapreže pse in odmelje na Vršič.

Za vas je turnosmučarsko soliral Miha.


GPS  GPS podatki 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
44.201.72.250(0)
52128 (26131,20,25977)
51106 (25491,11,25604)