Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 28.september 2023 - 17:21 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Velika Mojstrovka (Miha_D., 11.12.2019)

Kot strela z jasnega, pa še ob polni luni, je danes v slovenski živelj udarila vest, da se luksemburški juristi, ki so poklicani ljudstvom širom Evrope deliti pravico in resnico, ne nameravajo baviti s tožbo naše dežele proti Hrvaški glede arbitraže. Ker turni smukač ni le homo economicus, temveč tudi homo politicus, je mož, ki nadvse ljubi smukoturo, ob tej, za narodov ponos in samozavest porazni novici zapadel v globoko politično depro.

A on ve, da se tovrstnih dušnih tegob ne ozdravi z alkimističnimi zvarki, ki jih dandanašnji zblojeno človeštvo golta v nezamisljivih množinah, ali s poležavanjem na kavčih pred dušnimi zdravilci, bioenergetiki, astro-numero-reiki ezoteriki, šlogaricami, jogisti, zen budisti, taoisti, izganjalci hudiča in drugimi domačimi mojstri za možganske servisne storitve. Edini lek, ki turnega smučarja odreši depre, je seveda že od pamtiveka smukotura. Kdo bi vedel; morda je zaradi hude žene prav Otzi, ki so ga nedavno izklesali izpod ledu, pred 4000 leti zapadel v depro, šel na goro in tako postal proto turni smučar.

In zato mož, ne da bi pred uporabo dotičnega leka natančno prebral navodila in se o neželenih učinkih posvetoval z zdravnikom ali farmacevtom, ob pol dveh pri -6°C že sope z Vršiča proti Vratcem. On ve, da bo depro zmagal v trenutku, ko bo z vrha Velike Mojstrovke naredil prvi zavoj in ob tem izgovoril zmagoslavne besede: »Majhen zavoj za turnega smučarja, velik za razvoj turnega smučanja!«

V čudovitem poznopopoldanskem soncu, ki moža ujame in pozdravi na Vratcih, po trdem snegu prispe na vrh. Od mraza trd je tudi mož. Ker je ura pozna in bo tema kmalu vzela luč, se brž postavi na smuči in do skalne pečine uživaško odvijuga po dokaj poravnanem snegu. Pod pečino pa ga pričaka razdrapanec – zvožen, kotanjast in grudast trd sneg. Mož, ki ni po prežgani župi priplaval, ve, kako se taki stvari streže. Umetelni izpiljenosti in baletni eleganci turnosmučarskega giba prilije krepko dozo surove moči in se z živalsko silo spusti v brutalen boj s pobočjem. Mož sicer zmaga, a njegove kosti še kar nekaj čas vibrirajo zaradi stresne vožnje po razdrapanem snegu. Sledi prečka pod Grebencem do Vratc, po plazu, ki je kompilacija vseh možnih in nemožnih vrst snega, pa je smučanje bolj podobno boju za preživetje. Zaradi kamenja, ki z nižavo vedno bolj na gosto kuka izpod snega, mož, uspešno ozdravljen politične depre, zadnjo tretjino plazu »odsmuča« peš.

Za vas je užival Miha. 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
44.201.72.250(0)
52487 (26131,20,26336)
51464 (25491,11,25962)