Arhiv razmer GPS podatki   Napiši obvestilo    Prijava  Gorniški oglasi TS kažipot  TK Gora  e-Gora
četrtek 18.avgust 2022 - 23:06 i Informacije

Razmere v gorah

RSS podatki
Vseh zadnjih 20 prispevkov
Iskanje po bazi podatkov

Novejši prispevki: (30)Porezen (Jure, 06.01.2022)

Ko v Ljubljani postorim jutranja pota, obrnem proti Gorenjski. Prikrade se strah, saj je v Ljubljani več snega kot v smeri željene ture. Trave krog Škofje Loke so bile zelene. A Bače zima ni pozabila. Resda ni tako bogata kot pred mesecem, a s približno dvajsetimi centimetri novega snega zapelje dušo v zimsko ekstazo. Kar na Jemčev Kovk jo mahnem. Srce igra, ko smuči režejo nedotaknjeno belino preko travnikov. Klopca, snemanje psov, to se vedno splača, prvi zavoji. Parkirišče pri Jurežu je pripravljano, a prazno. Nobena slad ne vodi v smeri pohoda. Neverjetno! Prvo snemanje smuči zaradi prestopa preko potoka, sledi drugo snemanje, kajti "brv", ki jo je nekdo naredil s polaganjem vej preko potoka, ždi sredi polnega potoka. Ne, s smučmi na nogah ne gre! Preskromno zasnežen gozd ne obeta brezskrbne smuke, a je beline za hojo dovolj. Zagazim do naslednjega prehoda čez potok. Ma, ne da se mi sopet prestopati. Gaz zarišem po markirani poti. Ko le ta skrene iz gozdne vlake, ji sledim. Kaj kmalu me prevzame bukov gozd v smeri vršnjega grebena. Močan severnik je snel s krošenj bela pokrivala. Tudi v gozdu je delal zamete, galil star sneg, igral se je s prenašanjem le-tega. Zelo strmo navzgor sopiham, prija vleči v strmino. Ponavljalci! Če ne marate strmega vzpenjanja, ne sledite mi! Greben je spihan. Močno je vleklo. Še sedaj se tu in tam pripodi vlak vetra. Končno začutim leden piš zime na obrazu.
Za spust me vleče med bukovino. Bom šel naslednjič, ko bo več snega. Torej običajena smuka, kot večina pred menoj. Tu in tam sila gost napihan sneg, pa že otežen od sonca, a ne preveč. Kolena zaječijo, ko se smuči dotaknejo zaledeneli sledi pod novim snegom. Nižje je ena sama pesem. Še v senco zavijem v mehko, od sonca nedotaknjeno belino. Pri razvodju potokov končno še ena sled. V smer proti Hoču je zavila.
Usmerim se še na Lom. Travnik z njega proti Dači imam ugledan. A glej ga zlomka proti vrhu udenem napačno smer. Zato pa objamem njegov breg nad Davčo in zarišem sled navzdol po nedotaknjeni belini.
Fotke? Saj res! Niti pomislil nisem na fotografiranje. Ostale so le v moji glavi. 
 Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS---gora
35.168.110.128(0)
1446020 (512521,479524,453975)
1394007 (492611,459164,442232)